Neerlandia. Jaargang 33
(1929)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdBuitenland.Het Nederlandsch Tehuis voor Zeelieden te Genua.Men schrijft ons uit Genua: Ongeveer 2 jaar geleden stelde een Nederlandsche dame een bedrag ter beschikking van den Zeemansbond te Rotterdam, ten einde hiermede in een buitenlandsche havenstad een tehuis voor onze zeelieden op te richten. De aandacht viel toen, mede in verband met het beschikbare bedrag, op Genua of Marseille, waar met een inrichting op bescheiden voet zou kunnen worden volstaan. De keuze werd tenslotte bepaald op Genua, welke haven voor de Nederlandsche scheepvaart belangrijker is dan Marseille. Dank zij de onvermoeide pogingen van de secretaresse van den Zeemansbond, Jonkvrouwe Minnie Ortt, en door de samensmelting van genoemden bond met de Nederlandsche Zeemanscentrale konden ook de gelden worden bijeengebracht, noodig om de instandhouding van het Tehuis te verzekeren. Zoowel reederijen als particulieren gaven geldelijken steun, terwijl ook de Nederlandsche Kolonie te Genua hielp, om de kosten van huur enz. te bestrijden. Nadat de moeilijkheden, om een geschikt pand te vinden uit den weg geruimd waren, kon op 20 October 1.1. tot opening van het nieuwe Tehuis worden overgegaan. Bij de openingsplechtigheid waren o.m. tegenwoordig Jonkvr. Minnie Ortt en Ds. L.D. Poot, secretaris van de Nederlandsche Zeemanscentrale, terwijl de Consul-Generaal te Genua, de heer J.M. Hosang, de Nederlandsche Regeering ambtelijk vertegenwoordigde. Ook talrijke leden van de Nederlandsche Kolonie te Genua gaven door hun aanwezigheid blijk belang te stellen in deze vaderlandsche stichting, die er ongetwijfeld toe zal bijdragen om het saamhoorigheidsgevoel der Nederlanders te bevorderen. Het Tehuis beslaat de benedenverdieping van een oud paleis der Doria's en is vlak bij de haven gelegen. Het bevat o.m. een ruime leeszaal voor de zeelieden, een billardzaal met een rustig hoekje voor het schrijven van brieven, alsmede een afzonderlijke kamer voorIngang van het Ned. Tehuis voor Zeelieden te Genua aan de Via S. Benedetto 7-1. In het midden de heer Hosang, Consulgeneraal der Nederlanden. - Voorts vermelden we uit deze groep voorzoover aanwijzing mogelijk is: geheel links achter: Ds. L.D. Poot, secr. Ned. Zeemanscentrale; tegen de linkerdeurpost: Vice-consul L.J. Breman; aan zijn linkerzijde ook tegen de post: Mevr. Keppel Hesselink, directrice van het Tehuis; naast haar: Freule J.W. Ortt, secretares Ned. Zeemansbond; achter deze: G.A.E. Visser, plaatsverv. waterschout te Rotterdam; rechts boven tegen de deurpost: L. van Hemert, gezagvoerder s.s. Veendijk; tegen de rechterpost: Mej. W. van Akkeren, assistente v.h. Tehuis; rechts tegen de rechterdeurpost: G.H. van Straten, vert. A.N.V.; geheel rechts: P.J. Droogendijk, secr. Ned. consulaat.
de officieren; voorts nog een tweetal slaapkamers. Alles is keurig ingericht en er heerscht de vaderlandsche gezelligheid, welke men in deze zuidelijke landen zoo erg mist. Een piano en andere muziekinstrumenten, een sjoelbak en verdere spelen zijn natuurlijk aanwezig, terwijl de leestafels bedekt zijn met Nederlandsche dagbladen en tijdschriften. De boekerij is nog niet volledig, doch op aanvulling uit het vaderland wordt gehooptGa naar voetnoot1). Thans, nauwelijks een maand na de opening, kan reeds worden vastgesteld, dat de zeelieden gaarne | |
[pagina 204]
| |
Kijkje in de groote leeszaal.
gebruik maken van hun tehuis. Het bezoek is uit den aard der zaak ongeregeld en houdt verband met het binnenvallen der schepen in de haven, maar er is reeds een avond geweest, waarop 38 bezoekers geteld werden! De een komt om te schrijven, de ander om de bladen in te zien of billard te spelen, een derde om wat te praten en allen vinden het gezellig oude kennissen van andere schepen te ontmoeten of nieuwe kennissen te maken. Ook voor de Nederlandsche Kolonie te Genua is het Zeemanshuis van veel belang. Het is toch een stukje vaderlandsche bodem in den vreemde. De ruime leeszaal is uitstekend geschikt voor het houden van voordrachten of lezingen en mag in voorkomende gevallen daarvoor zeker gebruikt worden. Er is hier een mooi werk tot stand gebracht, dat den naam van Nederland slechts ten goede kan komen.
P.J. DROOGENDIJK. |
|