Tijdschriften.
De Vlaamsche Gids, die bestuurd wordt door dr. Maurits Sabbe, dr. Herman Teirlinck, prof. Vercoullie e.a., bevatte onlangs een zeer uitvoerig overzicht van de in Fransch Vlaanderen verschijnende tijdschriften, door dr. C. Debaive. Deze prijst in het bijzonder de strenge tweetaligheid van Tisje Tasje's almanak: geen regel Fransche tekst, die er ook niet in het Nederlandsch in staat gedrukt. Van 1901 tot 1914 verscheen deze grappenbundel van Tisje Tasje - den Uilenspiegel van den Westhoek - onder bescherming en verantwoordelijkheid van het Algemeen Nederlandsch Verbond. De wereldoorlog knakte de uitgaaf, maar brak haar niet: in 1924 herrees het vermakelijke boekje door de zorgen van den uitgever Plancke te Hazebroek. Nu ging het Tisje Tasje voor den wind, zoodat het weldra meer moest gaan geven ten behoeve van de binnenkomende Vlamingen te Rijsel en Robaais en tot een almanak voor geheel Fransch Vlaanderen werd uitgebreid. Tweetalig is voorts de Almanach de la Flandre Maritime (Almanak voor Zeevlaanderen) te Duinkerke, uitgegeven door G. van den Bussche.
Verder maakt de schrijver gewag van den zwaren strijd, dien het Vlaamsch te voeren heeft in dat Fransche land. Tijdens het bestaan van het concordaat waren er talrijke pastoors en kapelaans, die liever dan bij de uitoefening van hun ambt van het gebruik der volkstaal af te zien, hun jaarwedde lieten schorsen. Door de geestelijke overheid gesteund, maakten zij van hun kerspelen middenpunten van weerstand tegen de volledige ontvlaamsching der streek, ‘en beletten aldus, dat een Vlaamsche bevolking van 200 000 Franschen plus 100 000 ingeweken Belgen geestelijk werd vermoord. Zoo hebben zij mogelijk gemaakt de wonderbare wedergeboorte van heden.’ Het Vlaamsch Verbond in Frankrijk heeft de wenschelijkheid erkend, dat niet alleen de geestelijkheid deze beweging steunde en streeft daarom in de laatste jaren naar uitbreiding van de medewerking onder niet-katholieken. Den steun der vrijzinnigen aan de Vlaamsche zaak - zij het langs een omweg - heeft Valentin Bresle gebracht met zijn Mercure de Flandre. Voor deze is het Vlaamsch middel, het doel: bevordering van een meer gewestelijk bestuur.
Tenslotte teekent de schrijver in de Vlaamsche Gids aan, dat hij hier slechts één van vele verschijnselen van de herleving van taal en volk in Fransch Vlaanderen heeft behandeld.