Onder dezen krachtigen, ver zienden man, nam de wijnbouw een groote vlucht. De Compagnies Tuin werd een sieraad voor het Kaapsche schiereiland. Het boomen planten nam een groote vlucht. Bij placaat van 18 Juni 1689 werd bepaald, dat ieder jaarlijks 100 eikenboomen moest planten in den grond, dien de Compagnie had gegeven. Stellenbosch werd de eikenstad.
Behalve Stellenbosch herinneren Simonsstad en Simonsbaai ons aan dezen Gouverneur.
Nog legde hij de nederzetting Drakenstein aan, genoemd naar Hendr. A. van Rheede tot Drakenstein, Heer van Mijdrecht, die als Commissaris van Heeren XVII in 1685 de Kaap bezocht en die hem den grond schonk van bijna 1000 morgen, waarop de Commandeur de later zoo vermaarde wijnboerderij Groot-Constantia aanlegde.
Van der Stel stichtte de eerste school in zijn nieuwe nederzetting in 1683. De schoolmeester-ziekentrooster nam den dienst op Zondag waar, totdat Stellenbosch in 1687 zijn eigen kerk kreeg.
Naar Nederlandsch gebruik voerde hij in 1686 een jaarmarkt of kermis in, welke van 1-14 October duurde en besloten werd met feestelijkheden op zijn verjaardag. Het was een ontspanningstijd voorde bevolking van Stellenbosch en het Kaapsche district, waarbij men zich met papegaaischieten vermaakte.
Een der belangrijkste gebeurtenissen onder Van der Stels bewind was de komst der Hugenoten in 1688 en 1689, vreemdelingen, die hij liever niet had gezien, maar hij moest zich bij de beslissing van de heeren ‘majores’ neerleggen. Een groot deel hunner vestigde zich in Drakenstein en het nu bekende Franschhoek en zij werden een groote aanwinst voor de kleine Hollandsche nederzetting, waaruit de Afrikaansche natie is gegroeid. Als belooning ontving Van der Stel in 1691 den rang van Gouverneur en in 1692 den titel van Raad Extraordinaris.
Na zijn aftreden in 1699 vestigde hij zich op zijn bouwerij Groot-Constantia, waar hij 24 Juni 1712 overleed. Zijn zoon Willem Adriaan volgde hem op.
Stellenbosch is in den loop der eeuwen het middelpunt van opvoeding en onderwijs geworden en bezit - sedert 2 April 1918 - een Universiteit.
De feestviering op 6 November a.s. zal, behalve de onthulling van het gedenkteeken voor S. van der Stel (ontworpen door Van Wouw) de Kermis en den verjaardag van haren stichter vieren, zooals die voor twee en een halve eeuw plaats had.
FRED. OUDSCHANS DENTZ.
Voor de onthulling van het gedenkteeken heeft de gemeente Stellenbosch zelve 1000 pond uitgetrokken, maar 3000 pond moet uit persoonlijke bijdragen komen. In ons Septembernummer plaatsten wij hiervoor een oproeping, want men verwacht ook geld uit Van der Stels vaderland. Tot heden kwam slechts in van C.B. te Hilversum f 2.50, A.J.S. te Arnhem f 2.50, J.C.O. f 10 - en A.K. f 1.-, beiden te Leiden; D.E.B. en M.P.B. te Haarlem f 2.- P.M.D. te Santpoort f 5.-, T. te Utrecht f 5.-, R.B. f 2.50, v.W. f 2.50, F.O.D. f 2.50 en P.d.K. f 10.- allen te 's-Gravenhage, E.K. te Amsterdam f 10.-.
Wij doen nogmaals een krachtig beroep op Nederlanders en Stamgenooten in binnen- en buitenland om voor dit doel iets af te zonderen. Ons gironummer is 38825.