Koninginnedag in het buitenland.
Een vreugd is het veelal, melding te maken van de Nederlandsche feestvieringen in het buitenland op Koninginnedag. De vaderlandsliefde en Oranjeliefde komen dan zoo eerlijk en oprecht voor den dag; men leeft als het ware in het stamland voor een oogenblik. Zoo te Buenos Aires, waar de Nederlandsche vereeniging op dien dag weer haar beste beentje heeft voorgezet en bij haar feest de eer genoot der tegenwoordigheid van het voltallige gezantschap, allereerst van den Nederlandschen gezant, den secretaris van het gezantschap en zijn echtgenoote, het geheele consulaire lichaam en, onder de niet Nederlandsche gasten, van den Argentijnschen consul te Amsterdam.
Ook in de Zuidafrikaansche Unie is opgewekt feestgevierd. Te Pretoria en te Johannesburg had de Nederlandsche vereeniging de leiding, te Kaapstad de afdeeling van het Algemeen Nederlandsch Verbond. De aandacht werd weer eens op het oude stamland en, al wat het aan jong Zuid-Afrika kan bieden, gevestigd. Prof. M.C. Botha, de nieuwe directeur van Onderwijs in de Kaapkolonie, hield een belangrijke rede, waarin hij o.m. zeer terecht opmerkte, dat Nederland de beteekenis, die het Afrikaansch in de laatste jaren in Zuid Afrika heeft verkregen, zonder de minste afgunst kan zien. De hoogleeraar had nog verder kunnen gaan en verklaren - wat ook in Neerlandia zoo dikwijls is gezegd - dat men hiertelande de overwinningen, die het Afrikaansch daarginds behaalt, als Nederlandsche overwinningen beschouwt en toejuicht. Wat alleen in Nederland niet gaarne gezien wordt, is dat het Nederlandsch op dit oogenblik als leesstof vaak verwaarloosd wordt. Toch gaat het daarmee beter; prof. Botha sprak van een overgangstijdperk, dat voorbij zal gaan ‘Vondel is sowel ons besit as Nederland s'n’ zeide hij.
Ook prof. Moorrees en anderen spraken. Te Rondebosch gaf de Nederlandsche Kunstclub een gezelligen avond met fraaie dansnummers en een, helaas onbenullig Nederlandsch blijspelletje, waarmede, volgens de bladen, de Nederlandsche tooneelschrijfkunst geen eer kan hebben ingelegd. En juist bieden zulke feesten zoo'n mooie gelegenheid aan Nederlanders in den vreemde, om eens wat goeds te vertoonen, eens een beetje reclame te maken voor hun land in den goeden zin van het woord!