Amerika
Nederlanders in Brazilië.
Als een aangenaam gevolg van wat ik over dit onderwerp schreef, ontving ik een brief van den heer J.N. Pattist. Hij was getroffen door de namen Lourett, Boone, Schive, Lampier, omdat dit alle zuiver Zeeuwsch-Vlaamsche namen zijn. Vervolgens deden de voornamen Abraham, Isaäc, Jeremias hem denken aan de Oudfransche Hugenoten, van wie er zoovelen ook naar deze streken uitgeweken zijn. Inderdaad zijn calvinistische en puriteinsche voornamen zeer dikwijls aan het Oude Testament ontleend, de roomsche daarentegen aan het Nieuwe. Nu zijn er in ± 1850 een aantal Cadzandtenaars naar Brazilië vertrokken en de heer Pattist gaf mij den goeden raad, om mij tot dr. De Hullu, den oudrijksarchivaris, te richten, die immers eenige maanden geleden, in de Breskensche Courant, de namen heeft genoemd (uit de oude lidmatenboeken van Cadzand) van wie als landverhuizers naar Brazilië getogen waren.
Ik schreef dus aan dr. De Hullu te Cadzand en had met keer ende post antwoord. Hij gaf mij vooreerst een naamlijstje van personen, die van 1858 tot 1861 van Cadzand naar Brazilië zijn vertrokken, ontleend aan het lidmatenregister der Nederl. Herv. gemeente, zoodat niet-lidmaten er niet bij staan. Ik geef de achternamen alfabetisch:
Baas, Boogaard, Broeke (van den), Burgel, Dierings, Freyn (de), Gasse (la), Hoevenaar, Israël, Jacobse, Louwers, Mahieu, Maker (de), Morel, Rooij (de), Ruijsscher (de), Vey (de), Wagemaker (de), Wensch.
Geen dezer namen komt voor onder die, welke pastor Wisznat voor Santa-Leopoldina opgaf. Daarentegen verzekerde dr. De Hullu, dat de namen Louret, Boone, Schijve, Lampier nog heden ten dage in Westelijk Zeeuwsch-Vlaanderen welbekend zijn en dat men, van plaats tot plaats de lidmatenregisters nagaande, ook de gemeente van herkomst zou kunnen uitvinden.
De herkomst der namen staat dus vast. Zijn er misschien onder de predikanten van de classis IJzendijke (of van de classis Axel der Gereformeerde Kerken) die eens in hun lidmatenboeken op de jaren 1850-1860 zouden willen zoeken?
En dan moeten wij nog te weten komen, van waar de kolonisten te Iraty in den staat Parana afkomstig zijn.
Inmiddels heeft het Hoofdbestuur door bemiddeling van den Nederlandschen gezant te Rio de Janeiro zich met de kolonie te Santa Leopoldina in verbinding gesteld. Voorts zal de Boekencommissie in overleg met het bestuur der afdeeling Zeeuwsch Vlaanderen voor een flinke bezending leesstof zorgen.
14 Maart '29.
L. KNAPPERT.