Nederlanders en Vlamingen.
Er zal wel niemand meer zijn, die den grooten invloed niet erkent, welke er uitgaat van ons Algemeen Nederlandsch Verbond, in het bizonder wat betreft het propageeren der Grootnederlandsche gedachte. Een der beste middelen is het samenkomen met onze Dietsche Zuiderburen, waardoor langzamerhand een sfeer wordt geschapen van onderling vertrouwen, welke tot een blijvende vruchtbare uitwisseling van gedachten kan leiden en er het hare toe zal bijdragen, om de verhouding Nederland-België gezond te maken.
Wat nu kunnen de Noord-Nederlanders doen, om het gevoel van stamverwantschap aan te wakkeren en meer met het wederzijdsche volksleven vertrouwd te raken? Wij kunnen hieromtrent wel in velerlei geschriften allerhande wetenswaardigheden vinden, doch door persoonlijke aanschouwing en aanraking, ziet, leert en begrijpt men veel meer en veel beter, wat er in de ziel van onze Zuidnederlandsche stamverwanten leeft.
Op de allereerste plaats dan zou ik daartoe willen aanbevelen het reizen in Vlaanderen. Het wordt tegenwoordig toch hoe langer hoe meer gewoonte, dat ieder Nederlander enkele vacantieweken naar het buitenland gaat. Waarom dan ook niet eens een vacantie naar Vlaanderen? Het is er niet minder mooi dan elders en men wordt er zeer zeker nog hartelijker welkom geheeten. Men denke vooral niet, dat ik hierbij het oog heb op het groot-tourisme, waarbij men onder leiding van een of ander reisbureau, groepsgewijze in sight-seeing of touring-cars de merkwaardigheden van Brugge of Gent gaat bezien. Neen, op deze wijze leert men Vlaanderen en de Vlamingen niet kennen. Daarvoor moet men op het platteland en in de kleine steden zijn. Men zal zich dan wel iets moeten ontzeggen: weelderige hotels, overvloedige maaltijden, schouwburgen en opera's, doch men vindt er een blijde ontvangst en echte gulle gastvrijheid.
Dezen zomer maakten wij een fietstocht door Vlaanderen; alles ligt ons nog versch in het geheugen.
Een tocht door Vlaanderenland heeft zijn bijzondere bekoring. Een rijk, vruchtbaar land, met noeste vlijt bewerkt, en over het algemeen een rijk bestaan opleverend. Geen vierkante meter onbebouwd, ieder stukje gronds in gebruik. Alom ziet men de boeren aan het werk met de nieuwste landbouwwerktuigen. Overal bedrijvigheid!
Begin Augustus als de oogst begint en het graan, deels gemaaid, deels nog rijpend op de akkers te pronk staat, de hoogopgeladen wagens met graanschoven en vlas U overal tegenkomen en uit ieder dorp het geklop van de machines, welke het vlas de eerste bewerking doen ondergaan, u tegenklinken; dat is m.i. wel de schoonste tijd, om Vlaanderen te bezoeken en er een blijvenden indruk van te bewaren. Dan heerscht er overal de vreugde van den arbeid.
En de Zondagen! Als de ‘estaminetten’ vol zitten met jong en oud, genietend van hun rustdag, de ouderen overwegend de kansen van den oogst, de jongeren onbezorgd aan hun spel, allen steeds bereid, om den vreemdeling vriendelijk te woord te staan, dat schept een sfeer van landelijke gezelligheid, waarbij men zich, als men zich even geven wil, ten minste even goed kan thuisvoelen als in de eerste- klashotels der groote steden.
1) Wie weet goede Nederlandsche woorden voor sightseeing car en touring car? Die vermelde ze eens in Neerlandia.
Red.