Nederland.
De Amsterdamsche leergang.
Er zit leven in onze Amsterdamsche afdeeling. Op haar aanstichting is een economisch-historische leergang over ‘Amsterdam in de gouden eeuw’ tot stand gekomen in samenwerking met veertien andere vereenigingen, die 13 November j.l. geopend is.
Op papier zag het er goed uit: een uitgelezen algemeen bestuur, onder eereleiding van den burgemeester, het afdeelingsbestuur van het A.N.V. als uitvoerend bestuur en een reeks sprekers van de eerste orde met den voorzitter van groep Nederland aan het hoofd.
De pers berichtte reeds, dat 700 en meer gegadigden als leergangers zich hadden doen inschrijven.
Dienovereenkomstig was het bij de opening, waartoe het bestuur den rector-magnificus der gemeentelijke universiteit had bereid gevonden. Wij zagen leden van het algemeen bestuur; behalve den rector-magnificus der G.U. den rector der V.U., prof. Aalders, prof. Scholte als secretaris van den senaat der gemeentelijke universiteit, den wethouder van onderwijs, prof. dr. H. Burger, prof. Posthumus, de heeren Delprat, Geertsema Bekkering, Haartsen, Den Tex en andere vertegenwoordigers der samenwerkende vereenigingen, den heer Voorbeytel Cannenburg, die de tweede voordracht houden zal, vertegenwoordigers van afdeelingen van het A.N.V. elders.
De heer Gerzon, voorzitter der Amsterdamsche afdeeling, opende de bijeenkomst, dankte alle meewerkers en gaf het woord aan prof. De Meyere. Met een geestige toespraak leidde deze den leergang in en voldeed aan het verzoek dien te openen.
Prof. Van Schelven hield daarna de eerste voordracht over Nederlandsche Volkskracht in het 17de-eeuwsche Amsterdam, die met onafgebroken aandacht werd gehoord, en na het einde, op duidelijke wijze bleek de instemming der hoorders verworven te hebben.
Hoewel reeds meer kaarten uitgegeven zijn dan de aula der gemeentelijke universiteit kan bevatten, heeft het bestuur in de reeds juist gebleken veronderstelling, dat niet allen bedoelen iedere voordracht te bezoeken, besloten nog kaarten uit te reiken. Daarom laten wij hieronder de voordrachten, die nog gehouden moeten worden, volgen.
11 December: Prof. Mr. J.C. Kielstra, De beteekenis van Nederlands vestiging in Oost en West;
15 Januari: Prof. Mr. J.A. Eigeman, Het Leven in de 17de Eeuw in onze Koloniën;
22 Januari: Prof. Dr. C. Gerretson, De Invloed van onze Koloniën op Nederlandsche Toestanden en Denkbeelden;
5 Februari: G.J. Honig, De Invloed van de Molens op het Industriëele Leven in de Gouden Eeuw;
12 Februari: Dr. M.G. de Boer, De Opkomst van den Amsterdamschen handel;
26 Februari: dezelfde, De Amsterdamsche Handel in zijn hoogsten bloei;
12 Maart: A.A. Kok, Architect, De Stad Amsterdam in haar Stedebouwkundige Ontwikkeling;
26 Maart: dezelfde, De Architectuur der Stad Amsterdam in haar Historische Ontwikkeling.
Wij herinneren eraan, dat de leergang kosteloos toegankelijk is voor onze leden, die zich daartoe hebben te wenden tot het adres Singel 327 - 347, Amsterdam.