Ingezonden.
Niet dankbaar en niet voldaan!
Een woord van lof ga vooraf! - En wel aan het adres van den Dietschen kantteekenaar, die in het Octobernummer van ‘Neerlandia’ zoo juist den vinger op de weeke stee legt, als hij zegt - met het oog op de stichting van een Nederlandsche Vereeniging te Antwerpen: ‘....ons ideaal van Groot-Nederland wordt daarmede niet ten volle gediend. Wij vreezen n.l. dat de aaneensluiting der Nederlanders [lees: Noord-Nederlanders] in een stad als Antwerpen voor zuiver Nederlandsche [lees: Kleinhollandsche] belangen, velen hunner zal weerhouden zich bij het A.N.V., d.i. bij den daar bestaanden tak, aan te sluiten.’ - - -
Het is goed, dat dit eens openlijk in ons blad gezegd wordt en dat wij geen kiekeboe met elkaar spelen, maar klaren wijn schenken. Hoe verkeerd, hoe geheel averechts, de geest van die zich tot een Kleinhollandsch clubje capsuleerende landgenooten wel is, hoe geheel in strijd met onze beginselen, moge blijken uit het ‘geestdriftig verslag’ van den secretaris F. Goedhart, op bladz. 155 van hetzelfde ‘Neerlandia’ weergegeven.
Hij toch schrijft: ‘Waarlijk, wij, Nederlanders “in de verstrooiing”, mogen trotsch zijn... enz.’
Men wrijft zich, dit lezende, de oogen uit. Hoe nu? Bevindt gij, Nederlander, U te Antwerpen bevindende, U in de verstrooiing?!? Waarom? Bevindt gij U soms óók in de verstrooiïng, als ge te Sluis, te Maastricht, of te Nieuwe Schans U bevindt?
‘- Neen, want de grens.....’
Loop naar de maan met uw grens, meneer! Of liever: loop niet naar de maan! Dat is onpractisch. Loop, of rijd, of tuf, naar de taalgrens en leer dàn inzien, wàar en wannéer gij U pas moogt gevoelen als ‘Nederlander in de verstrooiing’. -
Maar te Antwerpen, kortom in Vlaanderen (pars pro toto), bevindt gij U onder volksgenooten en een goed Groot-Nederlander bevindt zich in zijn ‘geliefde Vaderland’ zoowèl in Antwerpen als in Rotterdam, zoowel in Groningen als in Gent, zoowel in Nieuwe Schans als op den Kasselberg, ook al staat daar tegenwoordig een ruiterstandbeeld van den maréchal Foch (dat er niet thuis hoort).
En als ge dit zoo niet kunt mee voelen, - wel, schrijf dan liever niet in Neerlandia, want wij zijn er U niet dankbaar voor en gevoelen ons geërgerd en onvoldaan.
Den Briel, 5 October '28.
Mr. H.P. SCHAAP.