Ingezonden.
Vlaamse Protestants-Christelike Scholen.
Sedert 1922 bestaat in België de ‘Vereeniging tot oprichting en instandhouding van Vlaamsche Protestantsch-Christelijke scholen in België’. Deze vereniging staat buiten kerkelike of staatkundige partijen. Ze treedt echter heel beslist op voor het beginsel, dat het onderwijs dient gegeven te worden in de moedertaal. In Brussel, waar alle openbare scholen door de Vlaams-vijandige overheid zijn veranderd in Franse scholen, bestaat voor het Vlaamse volksdeel geen gelegenheid meer, om de kinderen te doen onderwijzen in de taal, waarin ze geboren zijn. Daartegen wordt door deze vereniging scherp verzet aangetekend. In het laatste nummer van ‘de Torenwachter’, het maandblad der vereniging, leest men dienaangaande: ‘Wij wenschen niet, dat onze kinderen op onze Christelijke scholen zullen worden vermuilezeld. Waar onze God ze als Vlaamsche kinderen liet geboren worden, zullen ze ook als Vlaamsche kinderen worden opgevoed. Vergeten we toch als geloovige protestanten nimmer, dat God alles schiep naar zijn aard en dat wij, opvoeders, ons door dien ingeschapen aard hebben te laten leiden en te richten. Doen we dat niet, dan vergrijpen wij ons aan de souvereiniteit van onzen God.’
De ervaring met de jongste Vlaamse protestantse school in Brussel leert dan ook, dat scholen, die de Vlaamse ouders bieden, wat de gemeentescholen ze onthouden, goed onderwijs gegeven in het Vlaams, een toekomst hebben. Ik bedoel de Vlaamse protestantse school in de Vierwindenstraat te Molenbeek. Deze werd in 1925 begonnen met 8 kinderen. Toen ik in 1927 deze school bezocht, telde ze reeds 44 leerlingen, verdeeld over een voorbereidende en twee gewone klassen, terwijl onlangs na onderzoek door het Rijksschooltoezicht de school door de Staat is ‘aangenomen’, waardoor ze Staatsbijdrage ontvangt, en het bestaan ervan voor goed verzekerd is.
Deze ervaring bewijst, dat de Vlamingen in Brussel, door eigen scholen te stichten de gelegenheid hebben, zich althans enigszins te onttrekken aan de verfransing der openbare gemeentescholen.
Andere Vlaams-protestantse scholen zijn de school te Laken-Brussel, Antwerpse Steenweg, de meer dan 100 jaar oude school te Maria-Hoorebeke in de ‘Geuzenhoek’, een te Geeraardsbergen, een te Ronse, de Marnix-school te Antwerpen, Lange Winkelstraat. De Nederlandse school te Brussel, d'Oultremontstraat 19, kan slechts enkele Vlaamse kinderen opnemen, omdat ze bestemd is voor de Noordnederlandse kinderen in Brussel en omstreken. Was deze school vrij, om haar deuren ook voor Vlaamse kinderen open te stellen, dan zou haar leerlingaantal, dat nu een goede 150 bedraagt, in korte tijd meer dan verdubbelen.
In voorbereiding is de stichting van een school te Gent, een tweede in Antwerpen en een in Lokeren.
Oosterbeek.
A.J. SCHREUDER.
Leden, werft Leden!