De Nederlandsche Stam in Argentinië.
Sedert 1880, toen generaal Roca President van Argentinië was geworden, zijn menschen van Nederlandschen stam - uit Zeeland en Groningen, uit Noord-Amerika - naar dat land getrokken. En na den laatsten Zuidafrikaanschen oorlog heeft ook een aantal Boeren, die zich niet aan de vredesvoorwaarden van 1902 wilden onderwerpen, zich in het Zuidamerikaansche korenland en wel te Chubut gevestigd. Aan de Nederlandsche beschaving en het Nederlandsche vernuft heeft Argentinië zeer veel te danken.
Uit Nederland zijn nu en dan predikanten naar Argentinië overgeplaatst, die onder de ver uit elkaar gelegen nederzettingen eenigen samenhang wisten te brengen. Met belangstelling vernemen wij, dat onlangs ook uit Zuid-Afrika een gereformeerd predikant - ds. J.J. Wasserfall - naar Chubut is vertrokken, na te Kaapstad te zijn bevestigd door prof. dr. J. du Plessis. Het was een buitengewoon geval, dat herinnert aan den ouden tijd, toen de predikanten voor Zuid-Afrika in Nederland werden bevestigd. Ds. Wasserfall heeft een avondmaalstel en doopbekken meegenomen, geschenk van een jonge vrouw, wijlen mej. Alice Calitz te Brathurst, die door verkoop van eigen gemaakt handwerk de gelden daarvan bijeenbracht.
De geschiedenis der Boerenkolonie in Argentinië is in vele opzichten een heldendicht. De Zuid-Afrikaners hadden zich te voegen naar geheel andere toestanden dan die in hun eigen land: verre afstanden; slechten grond; rechtsonzekerheid - ds. J.A. Hurter vertelt daar zoo het een en ander van in ‘Die Burger’ van 17 April 1.1. Hoe sterk Afrikaansch zij zijn gebleven, blijkt uit deze, door den schrijver verhaalde bijzonderheid, dat de meeste Boeren niet weten, wie de President van Argentinië is, maar de namen van al de ministers der Z.A. Unie kennen en alles weten van de politieke toestanden in hun moederland. Toen tot de Z.A. vlag besloten was, hebben de Boeren te Chubut er terstond een laten maken, zoodat zij op Dingaansdag geheschen kon worden. Honderden in Z.A. wisten nog niet, hoe de nieuwe landsvlag eruit zag, toen de kinders in Argentinië haar reeds hadden zien waaien!
Over de Nederlandsche leergangen te Buenos Aires deelt Ons Weekblad uit het jaarverslag mede, dat weer meer kinderen dan in het vorig jaar dezen leergang bezochten. Lezen, schrijven in de Nederlandsche taal, zingen van Nederlandsche liederen, benevens de hoofdzaken uit de geschiedenis en de aardrijkskunde van ons vaderland worden den leerlingen op aantrekkelijke wijze onderwezen. Met de oudere leerlingen werd het een en ander behandeld betreffende de staatsinrichting van Nederland, de wis- en natuurkundige aardrijkskunde. De voornaamste jaartallen uit onze geschiedenis, vooral na 1568, werden van buiten geleerd.
Onlangs zijn twee rolprenten afgedraaid: de Nederlandsch-Indische film van ‘Nederland in den Vreemde’ en de ‘Alhena-film,’ weergevende zoowel de aankomst van het schip te Buenos Aires en de huldiging door de Nederlandsche kolonie, als de aankomst te Rotterdam. Een gelukkig samengaan met den vertegenwoordiger van het Algemeen Ned. Verbond te Commodoro Rivadavia (zegt Ons Weekblad) maakte het mogelijk, door bemiddeling