Nederlandsche Tooneelkunst in Zuid-Afrika.
De Kaapsche briefschrijver van het Vaderland vertelt, dat onlangs een Nederlander, de heer Anton Verheyen, te Kaapstad verschenen is met het plan godsdienstige drama's o.a. Vondels ‘Adam in Ballingschap’ met orgelbegeleiding in kerken voor te dragen, open-luchtspelen te geven en tooneelstukken te vertoonen in schouwburgen.
Verheyen verkreeg de medewerking van den Vlaming Louis de Vriendt en diens vrouw Mignon Sorel en de wijze, waarop zij optreden, werd zeer gewaardeerd. Zij gaven o.a. ‘Elckerlyck’ waarvoor een mooi terrein van de Engelsche St. Cyprian's School beschikbaar werd gesteld en Ibsens ‘Spoken’ in het Operahuis te Kaapstad, voor welke vertooning het geheele ministerie steun toezegde, terwijl de Engelsche burgemeester beloofde te komen kijken. Dit in het Nederlandsch vertaalde stuk werd gespeeld met medewerking van bekende plaatselijke krachten, den heer en mevr. Ogier. ‘Deze geheele beweging, schrijft de berichtgever, is niets anders dan een spontane en welwillende hulde van al onze mannen van invloed aan Nederland! Jammer, dat men niet meer een Nederlandsch stuk kon opvoeren. Het feit alleen van deze Nederlandsche opvoering in de oude Kaapstad is van groot belang’.
De Engelsche zoowel als de Afrikaansche pers oordeelt gunstig en in gezaghebbende kringen blijft de belangstelling voor het Nederlandsch levend. De kosten van zulke ondernemingen zijn echter zeer hoog en een degelijke voorbereiding en een vast reisplan zijn onvoorwaardelijk noodig.
Zondt gij al een bijdrage voor de radio-toestellen voor de Nederlandsche lichtschepen?