kon het plan worden uitgewerkt. Vele bezwaren moesten uit den weg geruimd en moeilijkheden overwonnen worden, maar met de taaie volharding, welke de leiders van den V.T.B. van meet af aan kenmerkte, werd geestdriftig en toch gestadig doorgewerkt.
Dezer dagen nu mocht de V.T.B., in een lustrumnummer van zijn orgaan ‘Toerisme’, zijn vijfjarig bestaan met rechtmatigen trots herdenken, een herdenking waarbij, blijkens de vele in dit nummer geheel of gedeeltelijk afgedrukte brieven, vooraanstaande Vlamingen van alle richting en gezindheid zich van harte aansloten. Zoo troffen wij er de namen aan van de ministers Anseele en Huysmans, naast die van burgemeester Van Cauwelaert, senator Lebon, Prof. Dr. L. Scharpé, het Vlaamsch-nationalistisch kamerlid Herman Vos, Mr. Hendrik Borginon, Prof. Dr. Maurits Sabbe, senator Prof. Dr. A. Vermeylen, Dr. Antoon Jacob, Lieven Gevaert, Emiel Hullebroeck, Cyriel Buysse, Pol de Mont, Felix Timmermans, pastoor Jan Bernaerts, Prof. Dr. Frans Daels, enz.
Op 9 Juni 1921, te Antwerpen, op een door een 40-tal belangstellenden bijgewoonde vergadering opgericht, mocht de V.T.B. 15 Januari j.l. zijn 45.849ste lid inschrijven. Daar het secretariaat, dat in een beondergebracht,
Gebouw van den Vlaamschen Toeristenbond, Paardenmarkt 70, Antwerpen.
veel te eng bleek geworden voor de groeiende vereeniging, heeft de V.T.B. een groot nedenhuis der Dambruggestraat te Antwerpen was burgershuis, gelegen aan de Paardenmarkt, gehuurd en betrokken. Zoo gaat onder de leiding van Dr. A. Pil, algemeen voorzitter en ingenieur Stan Leurs, dit machtige lichaam voort met zijn degelijk werk, ‘het Vlaamsche volk de schoonheden van het oude kultuurrijke Vlaanderen te doen bewonderen en aldus stamtrots te doen gedijen, het bijzonder eigenaardig mooie van het land te doen inzien: het water en de lucht onzer lage landen, maar ook als echte wereldburgers bewonderend en waardeerend te leeren kijken naar het mooie, dat mensch en natuur in andere landen wrochten’.