Nederland op z'n best.
(Een nationaal prachtwerk).
Onlangs is bij J.B. Wolters' U.M. te Groningen en DenHaag de 31ste, verbeterde en vermeerderde, druk, van de pers gekomen van den vermaarden ‘Bos - Niermeijer, Schoolatlas der geheele aarde’, herzien door B.A. Kwast. -
Gelukkig het volk, dat over zulke leermiddelen bij het onderwijs beschikken kan. Nog niet lang geleden las ik in een buitenlandsch, ‘aardrijkskundig’, tijdschrift, dat er in Europa geen enkel land is, waar men, voor zoo weinig geld, de beschikking kan krijgen over zoo'n uiterstgedegen en fraaien atlas. - Beseft men dit voorrecht hier wel algemeen? Deze atlas, voortbrengsel van nationalen ijver, studiezin en nijverheid, is gemaakt in het cartographisch instituut van J.B. Wolters, op zich zelf óók al een inrichting om als Nederlander trotsch op te zijn!
Als leden van het A.N.V. boezemen ons natuurlijk allereerst de Dietsche landen belangstelling in. Welnu: ook op dit punt bevredigt de atlas ons zéér. Op de kaart van België is een uiterst sprekende grensscheiding aangegeven tusschen Vlaamsch en Waalsch en ook zelfs tusschen Waalsch en Duitsch. De plaatsnamen in het Vlaamsche deel van 't land vertoonen zich alle in behoorlijk Nederlandsch kleed. (De Fransche vertalingen staan er overal tusschen haakjes achter, zoodat zelfs een Brusselaar er met genoegen naar zal kijken.) Wanneer wij een bescheiden wensch mogen uiten, dan is het slechts deze: om bij een mogelijken herdruk Vilvoorde te schrijven i.pl. v. Vilvoorden, Sint Amands (aan de Schelde) i.pl. v.St. Amandsberg, en om in Fransch-Vlaanderen nog een enkel stadje méér te laten zien, b.v. Belle of Steenvoorde of Wormhout.
Ook de kaart van Zuid-Afrika is zéér uitvoerig en nauwkeurig. De universiteitsstad Stellenbosch zouden we alleen óók graag op de hoofdkaart, Afrika, vermeld willen zien.
De kaarten van Oost- en West-Indië zijn een lust voor de oogen. Op de hoofdkaart is zelfs het veelomstreden Miangas niet vergeten!
Een uitvoerige, alphabetische, klapper is bij het werk gevoegd. Dat kenden wij in onze jongensjaren ook niet.
Vóór in het werk: portretten van de overleden bewerkers, P.R. Bos en prof. J.F. Niermeijer.
Deze atlas, een heele aanwinst voor onze stamboekerij, verdient de aandacht van alle Vlamingen, Zuidafrikaners en Hollanders.
Den Briel.
H.P. Schaap.