door de eerste orkesten en dirigenten van Duitschland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Eén avond was open en werd gevuld met een buitengewoon concert van het Concertgebouworkest onder Willem Mengelberg.
Verrassingen achtte men uitgesloten na het optreden van mannen als Nikisch, Strauss, Weingartner, Furtwangler, Colonne, Piernié, Messager, Toscanini, Molinari, Wood.... ‘Daar komt deze reus uit Holland met zijn tot den laatsten kunstenaar ongeloofelijk geschoold orkest en onze verbazing kent geen grenzen’, zegt de beoordeelaar, die met geestdrift beschrijft hoe volmaakt elk instrument klonk, met welk een eerbied Beethoven werden uitgevoerd, met welk een 'weergalooze virtuositeit Mengelberg zijn orkest aanvoerde en gebracht had tot een voorbeeldeloos voelen en weergeven van elk werk. ‘Een orkest heeft Mengelberg geschoold, dat geen zwakke punten heeft, verrukkelijke cello's bezit en in Louis Zimmermann een concertmeester, die ook als solist (“Heldenleben”) als meester in opvatting zijn taak beheerscht. De geestdrift der hoorders steeg van uur tot uur tot een grootsche, een machtige hulde’.
Te München verscheen een werkje over de nieuwe Nederlandsche bouwkunst door E.E. Strasser. Het bevat 32 afbeeldingen naar werken van Berlage, De Bazel, De Klerk, Kropholler en anderen. De tuindorpen van Gratama, Versteeg en Granpré Molière zijn afgebeeld. De schrijver prijst Amsterdam, Den Haag en Hilversum gelukkig wegens het bezit van de architecten, die bij Openbare Werken, stadsontwikkeling en volkshuisvesting het werk leiden.
In de jaarvergadering van het Engelsche Koninkl. Aardr. Genootschap heeft de voorzitter een afzonderlijke hulde gebracht aan Nederland wegens de verkenning van het binnenland van Nederlandsch Guyana door een Nederlandsche expeditie, welke de Suriname-rivier opvoer. Ook vermeldde hij het verdienstelijke wetenschappelijke onderzoek, door dr. Meinesz met zijn duikboot verricht.
Van 't andere einde der aarde bereikte ons mede een hartelijk woord aan 't adres van Nederland. De Singapore Free Press bevatte, ter gelegenheid van den 18den verjaardag van Prinses Juliana een aanteekening van de hoofdredactie, waarin gezegd werd, dat het Engelsche volk den toestand in Nederland steeds met bijzondere belangstelling gadesloeg, ‘niet alleen omdat wij goede tegenstanders zijn geweest in het verleden en menigmaal stevig met elkaar worstelden, maar ook omdat het Nederland, evenals Britannië, zoo voorspoedig is gegaan onder de regeering eener vrouw en de komst van koningin Wilhelmina aan het bewind, die een tijdlang gelijktijdig met onze eigen groote koningin Victoria regeerde, de beide volken in een vriendschappelijke verhouding tot elkaar bracht, die eenig was in Europa’.
Hetzelfde blad gaf in een volgend nummer een beschrijving van den nieuwen Nederlandschen baggermolen voor Singkep, gebouwd door L.K. Smit te Rotterdam en door L. Smit & Co.'s Internationalen Sleepdienst vervoerd over een afstand van 12,800 K.M. van Rotterdam. Kort nadat de vaartuigen Malta hadden verlaten, ontmoetten zij zoo zware zeeën, dat de baggermolen bijna 300 tons water maakte en gevaar liep te vergaan. De kapitein der sleepboot besloot naar Malta terug te keeren en na een bangen tocht werd daar het gevaarte hersteld, zoodat na eenigen tijd de reis voortgezet, en met schitterenden uitslag ten einde gebracht kon worden.
Na het groote succes van Philips: de radioverbinding met Indië, gaf de Wireless World een plaatje van het Admiraalsschip van Tromp met den bezem in den mast naast twee radio-masten van welke de eene staande bij een hut ‘Eindhoven’ eveneens een bezem in top had. Het onderschrift zei: ‘In 1652 veegde Tromp de zee schoon, in 1927 veegt het station van Philips den aether schoon op de korte golf en verslaat Engeland opnieuw, nu in vriendschappelijken wedijver’.
Naast deze woorden drie daden van het buitenland tegenover Nederland, in zichzelf niet minder welsprekend.
Te Aken wordt aan de Technische Hoogeschool een bijzondere instelling gesticht voor Nederlandsche letterkunde, taal en wetenschap, tot leider waarvan prof. ir. Bruggmann is benoemd. De Universiteit te Leuven verleende ter gelegenheid van haar 500-jarig bestaan op 25 Juni het eeredoctoraat in de faculteit der wetenschappen aan prof. dr. W.H. Keesom, hoogleeraar in de natuurkunde aan de Leidsche universiteit. En de universiteit te Tübingen verleende diezelfde waardigheid aan den Leidschen hoogleeraar prof. dr. mr. jhr. Van Eysinga ter gelegenheid van haar 450-jarig bestaan.
Dat kap. J.A. Berkhout van de K.N.S.M. onlangs met groote eer aan boord van den Engelschen kruiser Cairo te Willemstad ontvangen en gehuldigd is wegens zijn heldhaftige redding van schipbreukelingen van drie Engelsche oorlogsschepen, is van temeer beteekenis, omdat dit een opgeweld eerbewijs was voor een moedige daad, reeds in het begin van den wereldoorlog door den Nederlandschen commandant verricht.
Dat, tenslotte, de tooneelspeelster Beppie de Vries te Sidney (Australië) geëerd is als een vorstin, toone opnieuw de groote veelzijdigheid van den Nederlandschen geest, die aan den naam van ons land tot de uithoeken der aarde weer een goeden klank geeft.