Aardrijkskundige namen.
‘Wie zwijgt, stemt weliswaar niet toe, maar het is evenzeer waar, dat hij niet ontkent’, zegt een bekende rechtsregel van den grooten jurist Paulus. Laat ik daarom in het kort even mogen antwoorden op de stukken van mijn bestrijders, - waartoe ook, helaas, de redactie van ‘Neerlandia’ behoort.
Over Spitsbergen heb ik nergens gesproken, wèl over Oslo. Dat is thans de ambtelijke naam, waarvoor in het Noorsche parlement een meerderheid bleek te bestaan. Maar afgescheiden daarvan, èn afgescheiden van het feit, dat de door den heer Jager voorgestane naam Christiania in het Noorsch Kristiania werd gespeld, behoort een lid van het Alg Ned. Verb., dunkt mij, zich geheel te scharen aan de zijde van de ‘boeren en schoolmeesters’, die zoo bekrompen zijn nationaal te willen wezen en de boerentaal weder te willen invoeren. Hetzelfde willen immers ook ‘les sales flamands’, - in ons stamgebied.
De ‘boeren en schoolmeesters’ in Vlaanderen, die nationaal willen zijn, vragen zoo b.v. ook (en wel tegenover een meerderheid, die niet of anders wil) dat men Torhout spelle en schrijve i. pl. v.: Thourout, Ieperen 1. pl. v. Yper.
Aan Mr. Torley Duwel ten slotte slechts dit: het Russische volk heeft bij de besluiten der sovjets even weinig te zeggen als bij de oekazen der tsaren. Incusschen deed het mij genoegen te zien, dat ook de heer Torley Duwel blijkbaar de uitgang: - grad verkiest boven: - burg. En daar ging het over.
November '25.
H.P. SCHAAP.
Gedachtenwisseling gesleten. (Red.)