Nederland en Amerika.
Wanneer in den zomer van 1926 de Noordamerikaansche Republiek het 150-jarig bestaan harer onafhankelijkheid en Nieuw-York zijn 300-sten verjaardag viert, zal Nederland niet maar alleen een belangstellend toeschouwer zijn.
Op de internationale wereldtentoonstelling, ter gelegenheid van de eerstbedoelde herdenking te Philadelphia te houden, zullen, indien het dep. v. Koloniën steun verleent, Nederland en Indië schitterend voor den dag kunnen komen.
De aanbieding van een vlaggedenkteeken op de zuidpunt van Manhattan-eiland, het hart van Nieuw-Amsterdam, door het bekende Nederlandsche comité aan de feestvierende stad, zal waarschijnlijk samenvallen met de opening van een nieuwe instelling, die de goede betrekkingen tusschen Nederland en Amerika krachtig zal kunnen bevorderen, een ‘House of Orange’, tot huisvesting waarvoor een gebouw in de Fifth Avenue reeds is aangewezen. Eenige Nederlandsch-Amerikaansche vereenigingen en instellingen willen daar een middelpunt van Nederlandsch leven in Amerika stichten. Het plan is oorspronkelijk van Edw. W. Bok en de Netherlands American Foundation. Het kapitaal is al bijeen en de plannen voor vestiging in het ‘House’ van lichamen, zooals de Nederlandsche Kamer van Koophandel, het Nederlandsch Consulaat Generaal, de Nederlandsche Spoorwegen, een algemeen Nederlandsch reiskantoor, de Nederlandsche Club, enz. schijnen goed op te schieten.
Dat men in het republikeinsche Amerika zulk een vorstelijken naam koos, om de aandacht wakker te roepen en belangstelling voor Nederland te vragen, toont opnieuw, welk een kracht er van den naam Oranje nog uitgaat.