Het grafgedenkteeken voor wijlen H. Meert.
Onder groote belangstelling had 25 October j.l., op de stedelijke begraafplaats te Gent, de onthulling plaats van het door de zorgen van de Gentsche afdeeling der Vlaamsch-nationalistische partij, op het graf van wijlen H. Meert opgericht gedenkteeken. De anti-Vlaamsche burgemeester had er eerst aan gedacht de plechtigheid geheel te verbieden, doch naderhand, vermoedelijk uit vrees voor relletjes, werd zij wel toegelaten op voorwaarde evenwel, dat de deelnemers een voor een, en niet in groep, vóór het nieuwe gedenkteeken zouden voorbij trekken en geen enkele rede, op de begraafplaats, zou worden uitgesproken.
Evenals bij de begrafenis van Meert, welke, naar men zich herinnert, door het onoordeelkundig optreden van de Gentsche politie, tot onverkwikkelijke tooneelen aanleiding gaf, was ditmaal ook weer een sterke politie- en gendarmeriemacht op de been en gebeurde de voorafgaande huldiging van den gestorvene in de groote zaal van Uilenspiegel. Kinderen zongen er, in koor, het medesleepende lied: Mijn Vlaanderen heb ik hartelijk lief!, waarna, Mej. Rosa de Guchtenaere, het oud-Kamerlid Boudewijn Maes, beiden namens het herdenkingscomité, Herman van Puymbroeck, voorzitter van de Vlaamsch-nationalistische partij, dr. A. Jacob, de heer Schreuder, lid van de groep Nederland van het A.N.V. en mej. Prins, voor een aantal Noordnederlandsche vereerders, hulde brachten aan de vele en groote offers, welke Meert zich getroostte, om zijn Grootnederlandsch ideaal te bevorderen.
Een waardige optocht, met muziekkorpsen en met rouwstof omfloerste leeuwenvaandels, begaf zich vervolgens naar de begraafplaats. In den stoet bevonden zich vele afvaardigingen van Vl.-nationalistische vereenigingen en Vlaamsche Oud-strijdersbonden, de kamerleden Herman Vos en Staf de Clercq, het comité van Heldenhulde, enz. Op de begraafplaats trokken de deelnemers voorbij, zooals was bepaald, en legde ieder een bloem aan den voet van het gedenkteeken waarop, onder het portret van Meert, gebeiteld stond: ‘1865-1925. Hulde van Groot-Nederland aan Hippoliet Meert, stichter van het Algemeen Nederlandsch Verbond, professor aan de Vlaamsche Hoogeschool, lid van den Raad van Vlaanderen. Hij stierf als een martelaar in den vrijheidskamp van Vlaanderen.’
De woorden: ‘Professor aan de Vlaamsche Hoogeschool’, enz. had de stedelijke overheid echter met een doek doen bedekken en zullen, op haar bevel, van het gedenkteeken worden verwijderd.