De Voorzitter zegt, dat hij onder den drang van stemmen, die oordeelden, dat het A.N.V. zich tegen het Verdrag moet verklaren, een beschouwing er over heeft geschreven, welke in eerste proef aan de leden van het Hoofdbestuur is toegezonden. Zooveel te meer spr. over het verdrag nadenkt, zooveel te meer is hij het eens met den raad van Groep Vlaanderen, dat het A.N.V. beter doet zich met deze aangelegenheid niet te bemoeien.
Verschillende leden zijn het daarmede niet eens en na uitvoerige gedachtenwisseling wordt de volgende motie met algemeene stemmen aangenomen.
‘Het Hoofdbestuur van het A.N.V. is van oordeel, dat het Verdrag tusschen Nederland en België van 3 April 1925 door zijn groote eenzijdigheid een zeer groot gevaar vormt voor de eenheid van den Nederlandschen Stam en acht dat verdrag daarom in zijn tegenwoordigen vorm onaannemelijk’.
Het voorstel, om het artikel van den voorzitter in Neerlandia op te nemen, wordt met algemeene stemmen op één na aangenomen.
Het verzoek van de Afd. Utrecht, dat het Hoofdbestuur de leiding neme van een protestbeweging, wordt met algemeene stemmen afgewezen; besloten wordt, dat het Hoofdbestuur zich tot de aangenomen motie zal bepalen en ze aan de Nederlandsche en de Belgische Kamer zal zenden.
Dit voorstel wordt met meerderheid van stemmen aangenomen.
Punt III. Ontwerp der herziene overeenkomst met den administrateur.
Na eenige besprekingen wordt het ontwerp met enkele wijzigingen vastgesteld.
Punt IV. Nieuw huishoudelijk reglement voor de Hoofdbestuursvergaderingen volgens art. 20 der Verbondswet.
Dit wordt vastgesteld, zooals het in dit nummer van Neerlandia is opgenomen.
Punt V. Het Dag. Bestuur vraagt machtiging:
a. | Om een rekening te openen bij het Bankierskantoor De Bas & Co te 's-Gravenhage; |
b. | om de reeds vroeger geopende postrekening voort te zetten. |
Zij wordt verleend.
Punt VI. Voorstel van het Dag. Bestuur om:
De aanstelling van den heer Post als propagandist te verlengen. (Uitkomsten over het afgeloopen jaar: Aantal nieuwe leden 525. Eerste bijdrage der nieuwe leden, samen f2240.-.
Het voorstel wordt aangenomen.
Punt VII. Voorstel van het Dag. Bestuur om bij den Minister van Onderwijs een nieuwe poging aan te wenden tot ambtelijke regeling van het spellingvraagstuk.
Aldus besloten.
Punt VIII. Voorstel van het Dag. Bestuur om een aanbod van Prof. Geijl aan te nemen. om vanwege het A.N.V. een onderzoek in te stellen naar de wijze, waarop Vlaanderen en Zuid-Afrika en hun verhouding tot Nederland in de Nederlandsche schoolboeken over aardrijkskunde en geschiedenis behandeld worden.
De Voorzitter herinnert aan het onderzoek, dat vanwege Nederland in den Vreemde ingesteld is naar wat in buitenlandsche leerboeken over Nederland wordt meegedeeld. Reeds is het 2de deel verschenen. Dit onderzoek heeft Prof. Geyl op het denkbeeld gebracht door het A.N.V. het onderzoek te doen instellen in punt VIII omschreven. Spr. zegt, dat reeds een begin is gemaakt met het aanvragen van boeken bij Nederlandsche Uitgevers en stelt voor het aanbod dankbaar te aanvaarden.
Aldus besloten.
Punt IX. Voorstel van het Dag. Bestuur om Groep Vlaanderen voor 1925 steun te verleenen tot een bedrag, gelijk aan de verplichte afdracht.
Wordt goedgekeurd.
Punt X. Het Dag. Bestuur vraagt een crediet voor een rondreis van den heer J.N. Pattist in Vlaanderen ter behartiging van Verbondsbelangen.
De Voorzitter deelt mede, dat de heer J.N. Pattist van een reis door Fransch Vlaanderen gebruik heeft gemaakt om een onderzoek in te stellen naar den stand van het Vlaamsch daar en getracht heeft verbinding te krijgen voor het A.N.V.
De vergadering keurt deze uitgaaf goed.
De Voorzitter zegt nog, dat de heer Pattist zich ook bereid heeft verklaard in verschillende Vlaamsche steden op te treden om in overleg met het Bestuur van Groep Vlaanderen het aantal takken te vermeerderen.
De heer Van Schelven geeft in overweging van deze gelegenheid gebruik te maken om een onderzoek in te stellen naar de Nederlanders in België en te trachten hun gezindheid voor de Dietsche beweging te winnen of versterken.
De Voorzitter zegt overweging van het Dag. Bestuur toe.
Het voorstel wordt goedgekeurd.
Punt XI. Verslag der samenspreking met Dr. Van Everdingen over het D. B.-voorstel tot verplaatsing van het Boekenhuis naar 's-Gravenhage.
De Voorzitter deelt mede, dat persoonlijke, noch schriftelijke onderhandelingen den heer Van Everdingen hebben kunnen bewegen van zijn wensch, om nog vier jaar het Boekenhuis in Rotterdam te houden, af te zien.
Besloten wordt hierin te berusten.
Punt XII. Verslag der samenspreking met Mr. R. van Genechten betreffende oprichting der Afdeeling Antwerpen; Vlaamsche sprekers over de Vlaamsche beweging in Nederland; Nederlandsche hoogleeraren naar België.
De Voorzitter deelt een en ander mede uit het onderhoud. Het Dag. Bestuur wordt in dezen dilligent verklaard.
Punt XIII. Verslag van den Voorzitter over een samenspreking met verschillende personen te Parijs.
De Voorzitter deelt mede verschillende Nederlanders te Parijs te hebben gesproken, o.m. den Gezant, Jhr. Röell, Van Sonsbeeck, Appelboom, Drooglever Fortuyn. Het gevolg is geweest, dat de heer Appelboom als vertegenwoordiger optreedt en zal trachten een Afd. Parijs van het Alg. Ned. Verbond voor te bereiden.
Punt XIV. De Krügerherdenking op 10 October.
De Voorzitter deelt mede, dat behalve de herdenking in de Groote Kerk te 's-Gravenhage, uitgaande van het Hoofdbestuur, verschillende Afdeelingen een Krügerherdenking voorbereiden. Afd. Arnhem wil een vlugschrift uitgeven, waarvoor zij den steun van het Hoofdbestuur vraagt. Het Dag. Bestuur stelt voor 200 stuks te bestellen ter verspreiding, als de inhoud aan redelijke eischen beantwoordt.
Aldus goedgekeurd.
Punt XV. Antwoord van de Afd. New-York op ons verzoek om inlichtingen over haar voorstel tot opheffing der Groep Noord-Amerika.
De Secretaris leest den brief voor en meent, dat opnieuw