Nooit zou hij terugkomen op een aangelegenheid, waarbij hij met een ander had getwist, als die twist was bijgelegd.
Krüger op omstreeks 30-jarigen leeftijd.
Hij bezat de ware vroomheid, die gepaard gaat met eerbied voor een anders overtuiging.
En hij was een dapper en moedig man. Hij bezat den zedelijken moed van ongelijk te kunnen erkennen. Het is om nooit te vergeten, dat hij eenmaal in het midden van den nacht aan mijn deur kwam kloppen, nadat wij daags te voren zeer heftig van meening hadden verschild, omdat hij geen rust kon vinden, vóórdat hij mij gezegd had in het ongelijk te wezen.
Naast dien zedelijken moed was zijn onverschrokkenheid bewonderenswaardig. Als kind reeds was hij ervoor bekend en weldra gold hij als de dapperste onder de dapperen. Ik heb een getuigenis uit dien tijd, een brief in 1858, door Ds. Van der Hoff aan Professor Lauts geschreven over de expeditie tegen het kafferhoofd Mapela. Daarin zult ge hem met diezelfde woorden beschreven vinden.
Die dapperheid deed van jongsaf het licht op hem vallen, het eerst dus in het veld. Doch weldra deed hij zijn invloed gelden, waar hij zich ook vertoonde, in den krijgsraad en daarnaast in de kerk; daarop in de raadszaal, in de regeering en bij de onderhandelingen met het buitenland. Overal speelde hij een gewichtige rol en nam veelal de leiding.
We moeten ons niet voorstellen, dat dit spelenderwijze geschiedde. Ook hij had met moeilijkheden, met slapheid of met tegenwerking te kampen en niet alles ging, zooals hij dat wenschte.
Gelukkig echter wanneer hij zijn stempel op de gebeurtenissen kon drukken, want dat was de stempel van moed, van betrouwbaarheid, van onafhankelijkheidszin.
We weten, hoe in den aanvang van Krügers loopbaan de Boeren onder elkaar verdeeld waren, terwijl zij van alle kanten bedreigd werden door moordlustige kaffers. Het gold dus het inboorlingengevaar te bedwingen en een eind te maken aan de rampzalige binnenlandsche verdeeldheden.
Beide gelukten.
Maar daarop kwam onder welmeenende doch zwakke staatspresidenten de inzinking, die aan een buitenlandschen vijand, den belager der onafhankelijkheid, de kans gaf zich van het land meester te maken.
Met één slag bleek toen, in 1877, wat men aan Krüger had als politikus en als staatsman. Terwijl de toenmalige staatspresident zich bij de inlijving zoo goed als neerlegde en het land verliet, weigerde Krüger, in dien tijd slechts vice-president, de annexatie te erkennen, bleef de Transvaal de Zuid-afrikaansche Republiek noemen en zichzelven haar vice-president, bij ontstentenis van den president als zoodanig optredend.
Na jaren van lijdelijk verzet en vreedzame vertoogen - want Krüger had een afkeer van bloedvergieten - kwam het, in 1880, tot wapengeweld. En daarbij kwam voor den dag, hoe scherpzinnig hij was geweest: dank zij zijn vèrzienden blik was Engeland genoodzaakt de Boeren te behandelen als oorlogvoerenden en niet als rebellen.
Het is bekend, wat gevolgd is: het herstel der onafhankelijkheid, eerst ten deele, daarna geheel.
Welnu, die worstelstrijd der Transvalers, van 1877 tot 1881, lijdelijk en daarna metterdaad, deed de
Krüger in den eersten vrijheidsoorlog.
(naar een zeldzame oude prent).
Afrikaansche natie geboren worden. In Vrijstaat en in Kolonie begon men den band te bespeuren met de broeders van over de Vaal. In de Kaap groeide de