De Voorzitter kan hieraan toevoegen, dat het Dag. Bestuur in samenwerking met het Hoofdbestuur der N.Z.A.V. zich in verbinding gesteld heeft met de besturen der Afdeelingen Haarlem van het A.N.V. en de N.Z.A.V., daar de keuze voor den volgenden studentendag op Haarlem is gevallen. De Haagsche commissie, die tot dit jaar de voorbereiding der studentendagen in handen had, heeft zich teruggetrokken en laat de zaak verder aan het A.N.V. en de N.Z.A.V. over. Spr, stelt voor wederom een crediet van f 250, - beschikbaar te stellen.
Aangenomen.
Naar Carambehy (Brazilië) zal een groote partij Christelijke leer- en leesboeken, welwillend door verschillende uitgevers beschikbaar gesteld, gezonden worden, voor de Nederlandsche kolonie aldaar. Ook heeft het Dag. Bestuur verbinding gekregen met een Nederlandsche Kolonie te Alberta (Canada).
Ontslagneming van den heer Mathijsen Gerst als vertegenwoordiger te Point Fortin (Trinidad), wegens vertrek. Een geschikt opvolger is niet gevonden.
Voorzitter en Ondervoorzitter hadden met den Gouverneur van Suriname een samenspreking over de belangen der Groep.
De Voorzitter deelde mede, dat het een aangenaam onderhoud was, de gouverneur een warm voorstander van het A.N.V. bleek te zijn en den toestand in Suriname, de meest Nederlandsche Kolonie, ten opzichte onzer beweging zeer gunstig noemde.
Mededeeling van den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, dat de Regeeringssubsidie aan het A.N.V. voor 1925 is verminderd met f 1000. -.
De Voorzitter spreekt hierbij een woord van waardeering voor Min. De Visser. Spr. heeft hoop, dat bij verbetering van den algemeenen toestand de subsidie zal vermeerderd worden. Ze moest niet 10, maar 100.000 gld. zijn. Eerst dan doet de Regeering haar plicht ten aanzien van de groote belangen, die het A.N.V. ook voor Nederland behartigt en kan het A.N.V. op eenigszins bevredigende wijze zijn taak vervullen.
De heer Jac. Post heeft als propagandist van het A.N.V. 1 October zijn werkzaamheden aangevangen, met bevredigenden uitslag.
Punt III. Begrooting voor 1925, in ontvangst en uitgaaf sluitend met een bedrag van f 29510. -.
Deze wordt onveranderd goedgekeurd.
Punt IV. De Algemeene Vergadering en de Stamdag op 27 en 28 Maart te 's-Gravenhage te houden.
Ingekomen zijn een brief van den heer Van Vessem met de vraag of leden het recht hebben amendementen voor te stellen op het ontwerp Verbondswet en een brief van Mr. H.P. Schaap over dit wetsontwerp
De Voorzitter meent op de vraag van den heer Van Vessem over het recht van amendement der leden ontkennend te moeten antwoorden.
De heer Oudendijk deelt mede, dat den vorigen avond de Afdeeling Den Haag heeft vergaderd over de voorgestelde nieuwe Verbondswet en dat men van oordeel was, dat het stemrecht over dergelijke belangrijke vraagpunten niet goed geregeld is. De meening van groote Afdeelingen komt daarbij niet tot haar recht. Den Haag voelt veel voor de voorstellen van prof. Geyl en Van Vessem c.s. Waarom zouden zij, die een raadgevende stem hebben, ook niet mogen amendeeren?
De Voorzitter is het hiermede niet eens. Het geldt hier een Algemeene Verbondsvergadering, waarin alleen Groepen en Zelfstandige Afdeelingen stem hebben. Nu wil men ineens, dat personen rechtstreeks invloed op den gang van zaken moeten kunnen oefenen. Dat behooren ze in hun Groep of Zelfstandige Afdeeling te doen. Zoo zal prof. Geyl zijn voorstellen kunnen doen uitgaan van de Afdeeling Londen, die wel tot stand zal komen.
De heer Botha acht het toch democratischer, dat personen op de algemeene vergadering ook hun meening kunnen kenbaar maken.
De Voorzitter zegt, dat dit ook volkomen geoorloofd is, maar dat dit iets anders is dan het recht om amendementen in te dienen, welk recht uitsluitend toekomt aan de stemhebbende onderdeelen van het Verbond, in dit geval de Groepen en Zelfstandige Afdeelingen. Dit staat in onmiddellijk verband met de inrichting van het Verbond, waarbij als beginsel op den voorgrond staat, dat het A.N.V. wordt gevormd door de Groepen en Zelfstandige Afdeelingen, welke samen de groote lijnen vaststellen, welke het Verbond moet volgen. Wijkt men van deze grondgedachte af door het recht van amendement ook aan niet-stemhebbenden toe te kennen, dan vreest spr. verwarring.
De heer Oudendijk zegt ook, dat niet te willen, maar alleen herziening der wijze van stemmen.
De heer Phaff is het met den voorzitter eens, dat persoonlijke amendementen een slechten invloed op de beraadslagingen kunnen oefenen.
De heer Van Soest geeft als tegemoetkoming in overweging, dat Groepsafgevaardigden een amendement van een persoon overnemen.
De Voorzitter acht dat ongeoorloofd. Een Groep stemt als zoodanig, niet de persoon des afgevaardigen. Spr. stelt voor aan den heer Van Vessem te antwoorden, dat hij zijn voorstellen bij de Groep Nederland kan inzenden, desnoods aan het Hoofdbestuur, dat dan zal overwegen of het die voorstellen wil overnemen, of wel kan afwachten of in de algemeene vergadering een of meer stemhebbende onderdeelen van het Verbond zijn amendementen steunen of overnemen.
Aldus besloten.
Punt V. Het voorstel om in de bladen een bericht te doen opnemen over ontwapening.
Het Dag. Bestuur stelt voor deze zaak verder te laten rusten en alleen, desverlangd, de ingezonden stukken over dit onderwerp op te nemen in Neerlandia.
Aldus besloten.
Punt VI. De geldelijke verhouding tot Groep Nederland.
De Secretaris-Penningmeester leest een brief voor van den Groepspenningmeester, waarin deze weer nieuwe tegemoetkomingen vraagt van het Hoofdbestuur.
De Voorzitter stelt voor aan de overeengekomen verplichtingen niet meer te tornen, maar aan het Dag. Bestuur over te laten te overwegen of nog een subsidie in den loop van 1925 kan worden verstrekt tot ten hoogste f 800. -.
Aangenomen.
Punt VII. Van vertrouwelijken aard.
Punt VIII. Nota van den heer Botha over Zuid-Afrika.
Het Dag. Bestuur heeft over de voorstellen van den heer Botha het gevoelen gevraagd van de Afdeelingen in Zuid-Afrika.
De Voorzitter zegt den heer Botha dank voor het uitnemende werk. De nota getuigt van groote kennis en warme belangstelling voor het werk van het A.N.V. in Zuid-Afrika. Ze gaat uit van de goede grondgedachte, dat zooals in Vlaanderen de Vlamingen, in Afrika de Afrikaners vooraan moeten gaan. De Nederlanders moeten er niet willen overheerschen, maar zich tot medewerking bepalen. We moeten nu afwachten wat de Afdeelingen in Zuid-Afrika zullen antwoorden.
Punt IX. Voorstel van het Dag. Bestuur om aan den tooneelspeler Arbous voor zijn voorgenomen kunstreis naar Zuid-Afrika f 100.- steun te verleenen, mits zijn plannen de goedkeuring van het Dag. Bestuur kunnen wegdragen.
Goedgekeurd.
Punt X. Van vertrouwelijken aard.
Punt XI. Verslag van de besprekingen van het Dag. Bestuur met het Bestuur van Groep Vlaanderen, gehouden te Antwerpen, 18 October. Correspondentieonderwijs voor Vlaanderen.