Van Dale gehuldigd.
Woensdag 3 September werd te Sluis het standbeeld onthuld van den taal- en geschiedkundigen onderwijzer Van Dale, wiens Groot Woordenboek der Nederlandsche Taal, dat elk ontwikkeld Nederlander als dagelijksche vraagbaak bezit, het schoonste gedenkteeken voor dezen eenvoudigen geleerde blijft.
Nadat het gemeentebestuur op het stadhuis de verschillende genoodigden had begroet, begaf men zich in optocht naar de wallen, waar de eigenlijke onthulling zou plaats hebben.
Prof. de Vooys, Prof. Vercoullie, Dr. de Jagher, Mr. Meerkamp van Embden en M.H. Kerpesteyn, een der opvolgers van Van Dale, als hoofd der school, hielden toespraken. Vervolgens hield Jhr. Mr. Quarles van Ufford, commissaris der Koningin in Zeeland, een rede, waarna hij het gedenkteeken onthulde. Hierna werden kransen gelegd, waarbij ook een namens het Hoofdbestuur van het Alg. Ned. Verbond, dat bij deze plechtigheid vertegenwoordigd was door het Bestuur der afdeeling West-Zeeuwsch Vlaanderen. Vervolgens droeg Mr. P. Dieleman, eerovoorzitter van de Zeeuwsch-Vlaamsche studentenvereeniging, van wie het denkbeeld was uitgegaan, het gedenkteeken met een schitterende toespraak over aan het gemeentebestuur van Sluis, waarop de burgemeester dankte. Vervolgens spraken nog Dr. Schouten, namens het Zeeuwsch Genootschap, E.P. van der Werff, secretaris der afdeeling West-Zeeuwsch-Vlaanderen van ons Verbond en A. Hans, als Vlaamsch letterkundige.
Daar de kinderen van den heer Van Dale verhinderd waren de plechtigheid bij te wonen, dankte een kleinzoon, de heer Knevel voor de eer, de nagedachtenis van zijn grootvader bewezen.
H.M. de Koningin had zich bij deze plechtigheid doen vertegenwoordigen, als ook de Minister van Onderwijs.