Algemeene vergadering van Groep Vlaanderen.
Zondag 1 Juni j.l. hield groep Vlaanderen haar jaarlijksche algemeene vergadering in het lokaal van tak Brussel, Salle Nouvelle, Ernest Allardstraat, onder voorzitterschap van den groepsvoorzitter den heer Omer Wattez. Van het bestuur van tak Brussel waren verder aanwezig: de heeren Joh. Kesler, Dr. W. van Eeghem, J G. Hooyer, M.J. Liesenborghs; van het bestuur van tak Lokeren: Mr. Van Winckel en de heer G. van Driessche.
Op verzoek van het groepsbestuur hield de heer Eug. de Bock, uit Antwerpen, gewezen secretaris van de voor den oorlog opgerichte Vereeniging voor Beschaafde Nederlandsche Uitspraak, een zeer belangwekkende lezing over de mogelijkheid van het hervatten der werking, in Vlaanderen, voor het verspreiden van het ‘algemeen beschaafd’. Zijn besluit was dat twee dingen reeds onmiddellijk kunnen worden gedaan: het vaststellen van standpunt en doel van de nieuwe organisatie en het werven en klasseeren van toetredingen over heel het land ten einde al dadelijk de bestaande mogelijkheden te kunnen overzien.
De vergadering, welke de uiteenzetting van den heer De Bock met zeer veel belangstelling had gevolgd, besloot aan het groepsbestuur de zorg over te laten om de aktie op touw te zetten, liefst in samenwerking met het bestuur der vroegere Vereeniging.
De groepssecretaris deed vervolgens voorlezing van het jaarverslag, waaruit blijkt dat de indertijd zoo heerlijk bloeiende afdeeling Antwerpen, na een poging om haar nieuw leven in te blazen, weer insliep. Eenige leden van tak Antwerpen gingen over naar tak Brussel. In deze laatste afdeeling en ook te Lokeren heerscht een opgewekt bondsleven. Lokeren met zijn honderd leden verdient een eerevermelding. Het ledental voor Brussel bedraagt thans ongeveer 250. Te Brussel werd ook De Distel, de bakermat van het A.N.V., als kunstminnende afdeeling van den tak, weer opgericht; de veertiendaagsche Zaterdagavondbijeenkomsten van De Distel worden steeds goed bijgewoond.
Met voldoening maakt het verslag melding van het weer verschijnen van vertegenwoordigers van groep Vlaanderen op de vergaderingen van het hoofdbestuur in Nederland, waar, voor Vlaamsche aangelegenheden vooral, steeds zeer gaarne naar hun woord wordt geluisterd. Aldus kon heel wat misverstand, door de verwijdering tijdens den oorlog en de wijziging der toestanden in Vlaanderen teweeggebracht, worden bijgelegd en verdere vergissingen worden vermeden. Ook het opnemen van den groepssecretaris in de redactie-commissie van Neerlandia waar hij zich, in volle vrijheid, over de Vlaamsche toestanden en verhoudingen mocht uitlaten, zal wel iets hebben bijgedragen tot de bevordering van een innige wisselwerking tusschen Noord en Zuid in het algemeen, groep Vlaanderen en het Hoofdbestuur in het bizonder. De hartelijke ontvangst, welke aan verscheidene vooraanstaande leden van groep Vlaanderen tijdens de jubelfeesten van het A.N.V. te Dordrecht te beurt viel, leverde eens te meer het bewijs van de groote sympathie welke, in Noord-Nederland voor de stambeweging in Vlaanderen bestaat. Hetzelfde geldt ook voor de plaats aan Vlaanderen in het mooie gedenkboek van het A.N.V. afgestaan.
Nadat de vergadering eenstemmig het verslag en de rekeningen over het afgeloopen jaar had goedgekeurd werd het groepsbestuur voor 1924-25 samengesteld als volgt.
Omer Wattez, voorzitter; Joh. Kesler, onder-voorzitter; M.J. Liesenborghs, secretaris-penningmeester; Mr. Thelen; Dr. W. van Eeghem; Mr. van Winckel; G. van Driessche, leden.
Met uitzondering van Dr. van Eeghem zal het groepsbestuur thans ook weer geheel deel uitmaken van het hoofdbestuur.
Het groepssecretariaat is gevestigd Eug. Demolderlaan 2, Schaarbeek-Brussel. Alle toetredingen van nieuwe leden (minste bijdrage 10 francs), kunnen gestuurd worden aan dit adres of aan het adres der afdeelingssecretarissen: Marcel Stijns, Ernest Discaillerstraat 11, Schaarbeek-Brussel, J. Boelens, Statiestraat 3, Lokeren.