Vlaanderen.
Tak Brussel.
Zondag 9 Maart hield tak Brussel in een der bovenzalen van zijn lokaal, Ernest Allardstraat (Salle Nouvelle), zijn jaarlijksche algemeene ledenvergadering. Na een eerste inleidend woord van den voorzitter, den heer Omer Wattez, die de aanwezigen welkom heette, deed de secretaris, de heer M.J. Liesenborghs, voorlezing van het jaarverslag over 1923, het derde jaar sedert de hervatting der werkzaamheden na den oorlog.
‘Was het eerste jaar,’ aldus het verslag, ‘een jaar van wedergroepeering der verspreide krachten van den door de oorlogsgebeurtenissen zoo zwaar beproefden tak Brussel van het A.N.V., het tweede van inrichting en versterking der nieuw-bezette stellingen, het derde jaar bracht ons het vaste vertrouwen in de leefbaarheid en de toekomst van het A.N.V., ook in het Brussel van nà den oorlog, en de zekerheid dat, trots tegenkanting, verdachtmaking en, met den dag moeilijker wordende levensvoorwaarden, de meeste vroeger aangeworven leden onze vereeniging trouw zijn gebleven.’
Nu vele bonden en vereenigingen, in verband met de toenemende duurte en de zucht naar bezuiniging, hun ledental aanzienlijk zagen afnemen, stemt het te meer tot dankbaarheid, dat het bestuur van Tak Brussel verwacht, dat, hoewel sommige kwijtschriften, wegens afwezigheid der leden bij de aanbieding door de post, een eerste maal onbetaald terugkeerden, het verlies enkel maar eenige leden zal bedragen en, door aanwinst van nieuwe leden, heel spoedig weer het cijfer 370 zal zijn bereikt.
Evenals de vorige jaren werden in 1923 verscheidene lezingen en muziekavonden gehouden, waarvan geregeld verslag is gegeven in Neerlandia. Ook zette tak Brussel een rouwhulde aan wijlen ingenieur Lodewijk de Raet, den grooten Vlaamschen voorman in den strijd voor de vernederlandsching van de Rijksuniversiteit te Gent, op touw, welke, op den verjaardag van zijn dood, op de begraafplaats te Ukkel-Calevoet plaats had. Bij de onthulling van het grafgedenkteeken voor den dichter Prosper van Langendonck, te Evere, liet de afdeeling zich, ook geldelijk, niet onbetuigd.
Dank zij de bemoeiingen van tak Brussel kon, op 18 Maart 1923, groep Vlaanderen eindelijk herrijzen, een gebeurtenis waarop èn in Neerlandia èn in het gedenkboek van het A.N.V. met veel lof voor den tak is gewezen.
De betrekkingen met het hoofdbestuur te Dordrecht, later ook met het groepsbestuur, waren steeds, trots eenig verschil van meening over punten, die niet de beginselen raken, zeer hartelijk.
In het afgeloopen jaar vatte het bestuur van den tak het plan op De Distel, de letterkundige vereeniging, waaruit in 1895 te Brussel, de allereerste afdeeling van het A.N.V. werd geboren, weer in het leven te roepen. Na vele moeilijkheden te hebben overwonnen mocht het bestuur op 9 Februari jl. deze wederoprichting met goed gevolg zien gebeuren.
‘Al de factoren, welke voorafgaan in acht genomen,’ aldus de secretaris, ‘is het toegelaten aan het einde van dit verslag een opgewekten toon over den toestand van tak Brussel aan te slaan. Onze tak, waar Vlamingen, Hollanders, Nederlanders uit Oost-Indië en elders broederlijk vereenigd zijn onder de vlag van het in 1895 door H. Meert en Kiewiet de Jonge geformuleerde en vastgelegde ideaal, is sedert den wapenstilstand de ware kern van de A.N.V.-beweging in het Vlaamsche land. Het weze onze trots dit te hebben bereikt en te willen handhaven. Moge het ons gegeven zijn hierbij op den werkdadigen steun en de aanhoudende medewerking van al onze leden te rekenen.’
Dit verslag alsook de rekeningen over 1923, welke met een batig saldo van frcs. 400 sluiten, keurde de vergadering eenstemmig goed. In het bestuur, dat voortaan uit 9 leden zal bestaan, werden gekozen: Mevr. S. Liesenborghs-De Snerck en de heeren Omer Wattez, Joh. Kesler, Mr. W. Thelen, Dr. W. van Eeghem, Mr. Borginon, M. Stijns, J.G. Hooijer Sr., M.J. Liesenborghs.
Vertegenwoordigers van tak Brussel in het bestuur van Groep Vlaanderen zijn voor 1924, de heeren Omer Wattez, Joh. Kesler, Mr. W. Thelen, M.J. Liesenborghs, Bruynvis en W. van den Berghe.
Na een korte bespreking over aangelegenheden van bestuurlijken aard en een slotwoord van den voorzitter ging de vergadering in de beste stemming uiteen.