sierd, was geheel gevuld met leden en gasten, onder welke de Burgemeester van Kaapstad, Raadsheer Verster en zijn echtgenoote. Vele vrienden waren ook overgekomen van Stellenbosch.
Het A.N.V.-lied werd met geestdrift gezongen, waarbij drie meisjes op het tooneel verschenen, die bijna verborgen waren achter de reusachtige letters A.N.V., geheel gehuld in bloemen. Daarop verzocht de heer Schoeler de aanwezige bestuursleden op het tooneel te komen. Zich wendende tot Mevrouw Loopuyt maakte hij melding van haar groote verdiensten. Hij wees op het goede werk door Mevr. Loopuyt verricht vooral ook in verband met de A.N.V. bibliotheek en Leeskamer. Een van de drie A.N.V. meisjes (Hollandsch boerinnetje) trad daarop naar voren en overhandigde Mevr. Loopuyt een prachtige zilveren gong. waarop de drie A.N.V. scheepjes en de datum zeer kunstig gegraveerd zijn. Een en ander verhoogde de feestvreugde ten zeerste en een veelomvattend programma, waarin vooral Mevr. A. Sievers uitblonk, werd met veel geestdrift afgewerkt.
* * *
Het Bestuur der Afd. Kaapstad zond den volgenden gelukwensch aan het Hoofdbestuur:
Op de dagen van uwe - en onze - feestviering dient men met dankbare erkentelijkheid te denken aan de mannen, die vijfentwintig jaar geleden den grondslag gelegd hebben van het Algemeen Nederlandsch Verbond. Die mannen hebben practische uitvoering gegeven aan een gansch voortreffelijk en nobel denkbeeld. Uitgaande van het moederland, het ons steeds dierbaar Nederland, werd er - in uwe stad Dordrecht - als 't ware een draadloos station opgericht, waarvan stroomen van geestelijke kracht uitgingen, zoekende verbinding met alle deelen der aarde, waar de geest van Holland was levend gebleven en gehandhaafd werd - en verbindingen kwamen tot stand over geheel den aardbol.
Dat Gij, mannen, die uw boodschap van broederlijke eenheid en samenwerking door het luchtruim liet trillen, ook met vertrouwen verwachtet een antwoord uit het land van Jan van Riebeeck, dat spreekt vanzelf. En dat uwe verwachting geenszins beschaamd werd, behoeft ook geen betoog. Gij zondt ons uwe opwekkende boodschap, toen Zuid-Afrika ging door tijden van diepen weedom en ellende.... Doch uw boodschap was gelijk het zaad, dat in de aarde geworpen wordt en moet sterven.....om daarna vruchten te dragen ten eeuwigen dage..... En door al de moeiten en de lasten van die jaren is het beste deel der bevolking getrouw gebleven aan zijn beginselen en de Hollandssprekende Afrikaner is vandaag het machtige element in de gemengde bevolking van de groote Unie van Zuid-Afrika.
* * *
Die Burger gaf 24 Mei een hoofdartikel over Stambewussijn, waarin het ontstaan van het A.N.V. en zijn geschiedenis werd verhaald en baie rake woorden staan o.a.:
Die Verbond het hom streng buite die politiek gehou. Waar sou hy ook gekom het, indien hy dit wel gedoen het? Vlaandere en S.A. is wespeneste in daardie opsig. Vlaandere nog Suid-Afrika sou inmenging in sy binnelandse politiek duld, hoe goed gemeen dit ook sou wees. Maar daar is een doel en een strewe in Holland, Vlaandere en Suid-Afrika gelyk op, in alle plekke van die wêreld waar Hollandssprekendes woon, naamlik om die eie taal, die uiting van die eie volkssiel, te bevorder.
Daar is plek vir 'n nie geringe mate van trots by die Afrkaner dat eintlik sy stryd teen die Jameson-oorweldiging in 1896, die stoot gegee het tot die stigting van die Verbond. Toe het die Hollandssprekendes meer as ooit die samehorigheid, die stambewussyn, gevoel.
Kaapstad het getoon wat kan gedoen word deur die A.N.V. Sal dit ni 'n aansporing wees vir ander plekke om te gaan en ook so te doen nie?