Nederland.
Reizende Tentoonstelling voor Volksgezondheid.
Het A.N.V. stelt zich o.m. ten doel de verhooging der zedelijke en stoffelijke kracht van het Nederlandsche volk. Dus mag en moet het belangstelling toonen voor deze tentoonstelling, welke zulke gezonde begrippen over de bevordering der volksgezondheid belooft te verspreiden.
Dr. Th. Lens, arts te Aerdenhout, lid van het Hoofdbestuur, had zich bereid verklaard het Verbond en zijn maandblad bij de opening op Donderdag 9 Maart te vertegenwoordigen en schreef het volgende:
‘Het heeft mijne groote voldoening, dat het Nederlandsche Roode Kruis, na afloop van de I.H.T.A. het initiatief heeft genomen tot een reizende hygiëne-tentoonstelling. Ik spreek den wensch uit, dat deze tentoonstelling bij haar bezoeken aan de verschillende plaatsen in den lande, de belangstelling moge hebben van het volk, waardoor het doel bereikt zal worden, dat zij de hygiëne op velerlei gebied zal dienen.
Terwijl ik mijn dank betuig aan de Vereeniging en personen, die aan deze tentoonstelling hunne medewerking hebben willen verleenen, uit ik de hoop, dat zij een succesvolle rondreis moge maken.’
Met deze woorden begroette Z.K.H. de Prins der Nederlanden, de plannen voor de ‘R.T.V.’ als bijdrage in haar catalogus en deze woorden geven wording en doel der tentoonstelling op kernachtige wijze weder.
Dr. M. de Hartogh heette de genoodigden welkom. In korte woorden schetste hij, hoe het succes der Internationale Hygiëne-Tentoonstelling te Amsterdam in 1921 gehouden, bij eenige bestuurders van het Nederl. Roode Kruis, de heeren De Kanter en Vorstman, de gedachte had doen rijpen door een reizende tentoonstelling het geheele Nederlandsche volk te bereiken. Belangstelling voor hygiënische maatregelen ontwaakt in breedere kringen. Het Hoofdbestuur van het Nederl. Roode Kruis ziet in het kweeken van die belangstelling en in het voorlichten der groote massa een doel voor haar vredespropaganda.
Aan Dr. De Hartogh werd verzocht de leiding op zich te nemen van het comité van voorbereiding. Met veel ijver en liefde voor de zaak heeft hij, gesteund door vele personen en vereenigingen, een prachtig geheel bijeengebracht in de groote zaal van het Panorama-Gebouw, door den eigenaar welwillend en kosteloos afgestaan aan deze tentoonstelling als proef, voor zij haar reis zal beginnen. Een uitvoerige beschrijving ligt buiten het bestek van Neerlandia. Toch een enkele aanduiding om de belangrijkheid in het licht te stellen.
In de helder verlichte rechthoekige ruimte stappen we dadelijk in een gang van ‘stands’. Bijzondere aandacht verdienen de modellen van een nieuw gemeentebadhuis, de buitenschool te 's-Gravenhage, het ziekenwezen te plattenlande, het Nederl. Roode Kruis, keuringsdienst van levensmiddelen, kleeding, verlichting, tuberculosebestrijding, zuigelingenzorg, tandverzorging enz. enz.
Vele belangwekkende voorwerpen, platen en statistieken vinden we in de verschillende uitstallingen, waaronder oude kennissen van de I.H.T.A.
De architect A. Grimmon heeft de moeilijkheid, om deze tentoonstelling gemakkelijk naar andere plaatsen te vervoeren en in minder ruime zalen op te stellen, op vernuftige wijze opgelost.
De wanden der uitstallingen kunnen gemakkelijk uit elkander worden genomen. De toonbanken zijn de kisten, met schotten voor de platen, lijsten en voorwerpen. Geoefende inpakkers zorgen voor de verzending. De plattegrond der tentoonstelling kan zich schikken naar de beschikbare zaal.
Reeds is aan twintig Gemeentebesturen verzocht om gastvrijheid voor de tentoonstelling. Uw verslaggever twijfelt niet of deze zal in de kleinere gemeenten gaarne gegeven worden, nu de bevolking op zoo aanschouwelijke wijze kan worden onderricht in de gezondheidsleer.