Buitenland.
Nederlandsche Kunst te Stockholm.
De Zweedsch-Nederlandsche Vereeniging alhier, haar doel getrouw, Nederland in Zweden zooveel mogelijk bekend te maken, heeft o.a. op haar programma het doen houden van voorlezingen over de meest verschillende onderwerpen, Nederland en Insulinde betreffende, niet alleen binnen den engeren kring der Vereeniging, doch nu en dan ook daarbuiten, zoodat ook niet-leden tegen luttele betaling toegang hebben.
Eene dezer voorlezingen, ook toegankelijk voor nietleden werd op verzoek van het Bestuur der Vereeniging den 3en Maart j.l. gehouden in de groote gehoorzaal der Christelijke Jongelings-Vereeniging alhier door Dr. Axel Gauffin, Intendant van het National Museum te Stockholm over: ‘De Nederlandsche Zaal in het National Museum’, een en ander verduidelijkt door lichtbeelden.
Spreker wees eerst op het groote verschil tusschen de Vlaamsche en Hollandsche school. Terwijl de eerste zich kenmerkt door weelderige kleurenpracht, vertoont de laatste een zekeren ernst, zich weerspiegelend in soberheid der kleuren. De Vlaamsche school gaf stillevens, liefst in rijke omgeving, geschikt voor prachtige zalen, waar schitterende maaltijden worden gegeven, de Hollandsche stillevens zijn ongekunsteld. De Hollandsche kunst trad op als baanbreekster en in scherpe tegenstelling met den toenmaals heerschenden barokstijl, zijn koningsportretten in fladderende mantels en voorstellingen van feestgelagen en dergelijke. Het was in Holland en Frankrijk, dat de nieuwe geest het eerst doordrong.
Spreker vertoonde daarop een reeks lichtbeelden, voorstellende heerlijke Hollandsche stillevens, landschappen en figuren, waarbij Rembrandt's doeken meer uitvoerig werden besproken en stond lang stil bij een van de merkwaardigste daaronder, hetwelk zich thans in het National Museum te Stockholm bevindt. Herhaaldelijk omgedoopt,