Neerlandia. Jaargang 24
(1920)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd
[pagina 161]
| |
Veel en taai volgehouden werk is toen noodig geweest en ook gedaan om de Afd. er bovenop te houden en de uitslag heeft degenen, die meehielpen, beloond. Van een 45-tal leden in 1917 groeide zij tot 216. En niet het aantal leden alleen geeft recht op voldoening, ook de liefde die men koestert voor de hoogste idealen van het Verbond, groeit. Een krachtig vereenigingsleven is het gevolg. Kenmerkend is nog, dat de toenemende bloei begint, nadat men o.a. ook door eenige uitstekende sprekers, de leden meer bekend maakte met de Vlaamsche en Afrikaansche beweging. Een woord van hulde past hier aan hen, die de ten doode opgeschrevene vereeniging weer deden opleven en zich door de schijnbaar hopelooze vooruitzichten niet lieten ontmoedigen, zelfs niet toen het hun voorafgaande bestuur als zijn meening te kennen gaf: ‘Het is hier in Delft onmogelijk een eenigszins levende afdeeling te krijgen’. Op het door deze personen begonnen werk, bouwen we nog steeds voort. Zoo kon dan ook het 10-jarig bestaan feestelijk worden gevierd. 's-Middags werd door een 3-tal sprekers, Nederland, Vlaanderen, en Z.-Afrika vertegenwoordigende een korte toespraak gehouden, die prachtig de Groot-Nederlandsche geest, die in de Afd. heerscht, weergaven. Een eenvoudige gemeenschappelijke maaltijd telde bijna 60 deelnemers. De stemming was prachtig. De avond werd in gezellig samenzijn doorgebracht, waarbij we door de zeer op prijs gestelde medewerking van Mej. Schoep uit Rotterdam, op verscheiden buitengewoon in den smaak vallende Groot-Nederlandsche liederen werden onthaald. De Vlaamsche toondichter Duvossel luisterde door zijn prachtig spel den avond mede op. Ook de leden lieten zich niet onbetuigd. De hartelijke belangstelling die de Afd. van vele zijden, waarbij we in een eerste plaats de Burger-afd. Delft noemen, mocht ondervinden, gaf reden tot vreugde. Mocht ook deze Afd. tot meerderen bloei komen (en de vaste wil van haar bestuur geeft daartoe alle hoop) dan kunnen er bij goede samenwerking, nog groote dingen in Delft gedaan worden. Twee punten waren er die een schaduw wierpen over de feeststemming: 1e. dat ons eerelid mevr. Cohen Stuart, die zulke groote verdiensten heeft voor onze Afd. door ziekte verhinderd was tegenwoordig te zijn; 2e. de noodtoestand, waarin Vlaanderen verkeert en het besef, dat het A.N.V. hier zooveel zou kunnen doen. Pijnlijk werden we hieraan herinnerd door den Vlaamschen spreker. Voor dit vervullen van zijn Vlaamschen en Groot-Nederlandschen plicht zijn we hem dankbaar, als goede A.N.V.-leden hopen we van harte dat er spoedig verandering komt. | |
's-Gravenhage.23 November gaf deze Afd. weer een Dietschen Kunstavond, ditmaal gewijd aan Vlaamsche kunst, o.a. aan den dichter Willem Gijssels. Medewerkenden waren: het Dubbel Gemengd Kwartet ‘Caecilia’, Directeur de heer J. Bartelsman, dat dit jaar te Delft een 1ste prijs behaalde, de Vlaamsche toondichter C. Hinderdael, de zangeres Mevr. E. Monjou en de zanger F. van Schoor. De heeren J. Borms en D. Hermans zegden gedichten van Gijssels. | |
Stud. Afd. Leiden.Bestuur: Mej. F. van Lissa, voorzitster; Mej. E.H. Korvezee, 1e secretaresse, Vreewijkstr. 1; W. Bisschop, penningmeester; J.C. Ligtvoet Jr., 2e secretaris; Mej. E. Prins, ondervoorzitster. | |
Voor afdeelingsavonden.J. van Ammers-Küller, Oegstgeesterlaan 7, Leiden. 1. De techniek van het tooneel en het ontstaan van een tooneelstuk. 2. De verhouding van ouders en kinderen en de literatuur. 3. Het hedendaagsche jonge meisje in de hedendaagsche letterkunde gespiegeld. Elk desgewenscht gevolgd door de voordracht van 1 of 2 novellen.
T. Brondgeest Sr., Heerenweg 199, Haarlem. Wat wij van Indië moeten weten; wat van hem, die daarheen wil, verwacht wordt; klimaat, gezondheid, levenswijze; de Europ. vrouw in Indië, Indo-Europeanen; omgang met inboorlingen, zedelijkheid. (Met lichtbeelden).
Liederenavond. Tekst en melodie van René de Clercq. Bewerking van Lieven Duvosel (o.m. 3 bundels van 6 liederen uitgegeven bij Alsbach en Co., Amsterdam). Inleider: Dr. René De Clercq, begeleider: Lieven Duvosel, zanger: G. Dils. Inlichtingen geeft Dr. René De Clercq, Prinsenstraat 8, Bussum.
Mr. J.F. Flor Heuvelmans, Valkenboschkade 620, Den Haag. 1. Albrecht Rodenbach te Leuven in 1880. De Studentenbeweging, Studentenschetsen uit ‘Jan Blokker’. 2. Vlaamsche Studentenschetsen. (vooral geschikt voor Stud. en Jgl. Afdeelingen). 3. Vlaamsche novellen. 4. Oorlogsnovellen.
C.K. Kesler, Kostverlorenstraat 81, Zandvoort. Lezing over West-Indië, zooals het thans is en zooals het vroeger is geweest.
H. Michelsen, Galileistraat 8, Den Haag. Een reis naar en een verblijf in de kolonie Curaçao (met lichtbeelden).
Herman Poort, Koninginnelaan 5a, Groningen. Waarde en wezen onzer nieuwste literatuur; realisme en romantiek, romantiek en humor; de literatuur als spiegel van ons leven; kunstenaar en maatschappij; de poëzie, haar karakter en haar beteekenis; twee dichters van dezen tijd (Henriëtte Roland Holst en P.C. Boutens); de Russische geest in de Russische literatuur.
J.L. Walch, van Beuningenstr. 61, Den Haag. 1. Van den Vos Reinaerde. 2. Ontwikkeling en ontstaan van het geestelijk spel in de Middeleeuwen. 5. De Hoogste Wet. |
|