Buitenland.
Hollandsche Feestavond te Zürich.
Sedert het optreden van onzen nieuwen Consul schijnt er in de Nederlandsche Kolonie te Zürich een nieuwe, frissche geest gevaren te zijn.
Voor de tweede maal in 1919 waagde althans de Nederlandsche Studenten-Vereeniging ‘Hollandia’, in samenwerking met de ‘Nederlandsche Kamer van Koophandel voor Zwitserland’ het 29 Nov. j.l. een feestavond in grootschen stijl op touw te zetten.
Ongeveer twaalfhonderd personen hadden aan de uitnoodiging van het feestcomité, die tot de hier aanwezige Nederlanders en de voornaamste Züricher families gericht waren, gevolg gegeven.
Onze Gezant, Jhr. Van Panhuys, Nederland's bekwame vertegenwoordiger te Bern, was met zijn gade, evenals de Gezantschaps-Secretaris, de heer Mosselmans, met diens echtgenoote, overgekomen. Z.Exc. werd door onzen energieken, volijverigen Consul, den heer T. Gerth van Wijk, verwelkomd.
Na voorlezing van een telegram van hulde aan onze Koningin verzonden, bood de Consul mevr. Van Panhuys een prachtigen ruiker witte rozen, versierd met oranjelint, aan.
De Gezant dankte daarop in welgekozen bewoordingen.
Intusschen hadden in de zaal, die smaakvol met de Nederlandsche, Zwitsersche en Kantonale vlaggen, als mede met de vaandels der Züricher Studenten-Vereenigingen was versierd en waarbij, natuurlijk de groote portretten van Hare Majesteit en den Prins der Nederlanden niet ontbraken, de feestgangers hun plaatsen ingenomen.
Onder de aanwezigen bemerkte men, behalve den Deenschen, Noorschen en Zweedschen Gezant uit Bern, nagenoeg het geheele Züricher consulaire corps, alsmede de officieele vertegenwoordigers van de Universiteit en Polytechnische Hoogeschool.
Professor Dr. C. Schröter, hoogleeraar aan de Universiteit, een Zwitser, die vloeiend onze taal spreekt, heette hierop in met zorg gekozen bewoordingen onzen Gezant en diens gade welkom en bracht een welverdiende hulde aan onzen algemeen beminden Consul, den heer Gerth van Wijk.
De hierop door het orkest vlot gespeelde Zwitsersche hymne en het ‘Wien Neêrlands bloed’, werden door de aanwezigen staande aangehoord en toegejuicht.
Het programma voor den avond, voor welks samenstelling onze landgenoot, de heer Mees Boogaerts, regisseur aan het Züricher Stadstheater, zich belangeloos de meest mogelijke moeite had getroost, bestond uit een operette en een Javaansche schets: ‘'s Avonds in de Dessa’, door den heer Boogaerts in elkaar gezet.
Tegen half een vond onder leiding van den heer F. Hagen, den werkzamen onder-voorzitter der Nederlandsche Kamer van Koophandel, een dans-wedstrijd plaats.
Een uiterst smaakvol met batik-draperiën in Oosterschen stijl versierde zaal ‘Societeit te Weltevreden’ vormde voor de niet-dansers, een niet gering aantrekkingspunt: Hoe warm er het was en hoe vol!
De opbrengst van den feestavond was bestemd voor het Nederlandsch Sanatorium te Davos, de ondersteuningskas voor behoeftige landgenooten te Zürich en de ‘Vereinigung geschädigter Auslandsschweizer’.
Met groote voldoening mag de Nederlandsche Kolonie op het feest, het ‘Holländer-Bal’ begint een gebeurtenis in Zürich te worden, terugzien en het draagt er zeker toe bij, de banden van goede verstandhouding tusschen Nederland en Zwitserland te versterken.
L.