Buitenland
Jaarverslag uit Mexico D.F. over 1918.
Terwijl het Mexico der laatste jaren zoo sterk de aandacht trok door zijn revolutionair karakter, is het thans wel geheel in het vergeetboek geraakt, gelegen als het was, zoo ver van den wereldstrijd. En wij Nederlanders hier voelden ons ook wat vergeten, ver van huis, vanwaar brieven en kranten ons bereikten na een reis van 2 maanden of meer, tegen vroeger 2 weken. Sterker nog dan vroeger echter hebben we meegeleefd met eigen land, toen daar de ekonomische gevolgen van den oorlog zich steeds ernstiger deden gevoelen en men er te doen had met levensmiddelenzorgen, die wij hier uit de revolutiejaren zoo grondig kennen. Ware het mogelijk geweest, we hadden van onzen overvloed gaarne gegeven, zooals Zuid Afrika dat met zijn graanschip heeft gedaan.
De ekonomische toestand hiertelande blijft ongunstig en ook de politieke toestand is nog steeds niet zooals men dien wenschen zou. De enorme oogst van den laatsten herst heeft heel wat verbetering gebracht, maar toch zal pas de hervatting van de mijn industrie, Mexico's rijkdom, een einde maken aan de werkeloosheid en de onveiligheid in het binnenland.
Nu men in Europa zelf de gevolgen ziet van langdurige werkeloosheid, resultaat van oorlog en revolutie, zal men er in zijn oordeel over Mexico wel zachter zijn geworden.
Wij rekenen er hier op, dat de mogendheden, die zulk een geweldig belang hebben bij een goeden gang van zaken in Mexico, op de Wereldconferentie te Versailles tot een besluit zullen komen, hoe dit land weer op een hechten grondslag te vestigen. De stijging der Mexikaansche fondsen zou reeds aanduiden, dat een oplossing nabij is. Dit vraagstuk blijft ook voor talrijke Nederlandsche beleggers van belang: hervorming der Mexikaansche financiën en der spoorwegen, wier achterstallige rente eindelijk betaald zal moeten worden uit een nieuwe leening. Door het einde van den oorlog zullen binnenkort handel nijverheid en mijnbouw herleven en Mexico zal veel kunnen leveren, waaraan thans in Europa gebrek is. In hoeverre Nederland aan die herleving van den Mexikaanschen handel kan deelnemen, is thans nog moeilijk te zeggen, doch we hopen, dat ons land er zich hier langzamerhand meer zal inwerken, er dan meer Nederlanders naar hier zullen komen, en vooral ook de stoomvaartverbinding onder Nederlandsche vlag spoedig hervat zal worden.
Voorloopig kijken talrijke Hollanders hiertelande uit naar een boot, die hen naar het vaderland zal brengen om er eindelijk van de zoo lang uitgestelde vacantie te gaan genieten. Tot hen behoorde ook de Heer G.O.W. van Geytenbeek, direkteur der Nederlandsche petroleum-maatschappij ‘La Corona’ te Tampico en onze vice consul aldaar; hij werd echter het offer der Spaansche griep, slechts kort nadat de Hollandsche kolonie der hoofdstad hem en Mevrouw Van Geytenbeek op haar Clublokaal had mogen begroeten; voor ons allen een treurig verlies.
Dit jaar hadden wij herhaaldelijk bezoek van landgenooten, een prettige afwisseling. Koningin's verjaardag werd in kleinen kring gevierd, alsook Sint Nikolaas en Oude Jaar; de vaderlandsche feesten worden niet door ons vergeten. In het belang van ons land is ook geweest de verspreiding van het boekje ‘The Belgians in Holland 1914/17’ door Gustave Jaspaers.
Mexico D.F. Januari 1919
Apartado 567
K. ANSOUL
Vert. A.N.V.