Afd. Batavia.
Leden. Het Ledental bleef in deze jaren ongeveer gelijk, op 1 Januari 1915 telde de afdeeling 309 leden, welk aantal op 31 December 1917 was gedaald tot 302.
Enkele leden gaven als reden van hun bedanken op, dat gebleken was, dat het A.N.V. pro-Duitsch was en zij daarom van een dergelijke vereeniging niet langer lid wenschten te zijn.
Een ernstig woord van protest tegen de beschuldiging van partijdigheid, vooral onstaan door onjuiste beweringen in enkele dagbladen, mag hier niet ontbreken.
Volksleesgezelschappen. Deze instelling gaf in de jaren 1915 en 1916 een bevredigenden uitslag, 1917 wees echter een tekort aan van f 920. -, welk tekort voornamelijk zijn oorzaak vindt in de hoogere abonnementsprijzen van de tijdschriften en de duurdere verzendingskosten, terwijl ook het lezerstal achteruit ging.
Propaganda. Gedurende de drie genoemde verslagjaren werden er een veertiental lezingen en samenkomsten gehouden, waarvan 2 lezingen werden bijgewoond door Z.E. den Gouverneur Generaal.
Voorts werden door de Afdeeling uitgegeven een vijftal sluitzegels waarop de beginletters A.N. V in monogram en de spreuk: ‘Één taal, eén volk.’
Nederlandsch Fabrikaat. Eene commissie werd ingesteld om met den vertegenwoordiger van de vereeniging ‘Nederlandsch Fabrikaat’ te trachten doel en streven van die vereeniging meer bekend te maken en ingang te doen vinden, zoowel bij de Bataviasche firma's als bij de ingezetenen.
De slechte verbindingen met Nederland en de onmogelijkheid om monsters van vaderlandsche nijverheidsvoortbrengselen te laten, uitkomen, doemde de commissie tot werkeloosheid.
Openbare Leeszaal. De Afdeeling zal in de openbare leeszaal van de Vereening ter bevordering van het Bibliotheekwezen een stel algemeene tijdschriften in de Nederlandsche taal ter lezing leggen, welke tijdschriften later in de boekerij van die vereeniging zullen worden opgenomen. Voorts werden aan die vereeniging in bruikleen afgestaan alle in het bezit der Afdeeling zijnde boekwerken en tijdschriften.
Bestuur. Met leedwezen moet melding ervan worden gemaakt, dat in den loop van 1917 de heer H. A Hissink, in wiens handen sedert 1912 de leiding van de Afdeeling heeft berust, wegens vertrek naar het buitenland als zoodanig is afgetreden.
Het Bestuur der Afdeeling was op 31 December 1917 samengesteld als volgt: Wd Voorzitter: J.W. Roessingh van Iterson J. Azn.; Secretaris-Penningmeester: W. Reijnders; Leden: Mr. J. ten Brink; C.J. de Bruijn; Raden Batin Djajanegara; J.J. Palm; M. van Doornick; J.F. van Hoytema; Dr. P.H.G. van Oye de Fontency; Dr. H.W. Woudstra; Dr. Hoesein Djajadiningrat; H.D. van Zoelen en Dr. G.J. Nieuwenhuis.
Het Afdeelingsbestuur.