hoeveel er in den loop der jaren over West-Indië geschreven is, dat bij het Nederlandsche lezend publiek eenvoudig onbekend bleef. Die litteratuur zou te zamen een vrij uitgebreide bibliotheek vormen.
De samenstellers hebben zooveel mogelijk getracht de gegevens onder de beste hoofden te ordenen. Het spreekt van zelf, dat hun dit niet altijd is ge lukt en wanneer ik op enkele leemten ga wijzen, dan vloeit dit alleen voort uit den wensch om hen te steunen in hun streven om iets te leveren, dat de scherpste critiek kan doorstaan. Deze bedoeling zit ook bij mij voor, als ik, bij wijze van voorbeeld, op enkele leemten zal wijzen.
Omtrent het sterftecijfer in Suriname heeft men in Nederland - dat bleek mij herhaaldelijk - weinig gegevens. Natuurlijk sloeg ik, toen ik daaromtrent mij weder eens cijfers in het geheugen wilde roepen, de encyclopaedie op i.v. ‘Statistiek’ en ‘Sterfte’, maar vond niets. Al lezende vond ik de gewenschte gegevens onder het hoofd ‘Paramaribo’ en nog beter onder het hoofd ‘Suriname’.
‘John Godden’, de Engelsche millionair, die schatten heeft verdiend aan de phosphaat op Curaçao, vond ik evenmin onder zijn naam als de ‘Santa Barbara Mijn’, vanwaar hij zijn phosphaat haalde. Een en ander komt voor onder het hoofd: ‘Financiën’ van Curaçao en ook onder het hoofd ‘phosphaat’.
‘Verbond’, de naam, waaronder de niet wettelijk gesanctionneerde, door de Hernhutter zendelingen in de vorige eeuw tusschen negers voltrokken huwelijken bekend staan, treft men aan onder het hoofd: ‘Broedergemeente’. Behalve eene zelfstandige vermelding had er naar verwezen kunnen worden onder; ‘prostitutie’.
Nog enkele aanteekeningen mogen mij vergund zijn.
Petroleum. Dit woord mis ik noode, nu de Bataafsche een groote installatie op Curaçao aan het inrichten is welke dat eiland zal maken tot centrale dirtributiehaven van geheel Midden-Amerika.
Greshoff. Hierbij had kunnen worden vermeld, dat er, vergis ik mij niet, na zijn dood een Greshoff's Rumphius fonds is gesticht, voor het natuurwetenschappelijk onderzoek der Molukken, waaruit een Greshoff medaille wordt toegekend.
Immigratie. Aan den op blz. 377 genoemden bundel van immigratievoorschriften ware meer gezag gegeven, wanneer daarbij de naam van den bewerker Mr. Dr. A.J. van der Houven van Oordt ware genoemd, den in 1902 aan de gele koorts bezweken jongen sub-agent voor de immigratie.
Kleurlingen. Dat tot deze rubriek van personen niet zouden behooren afstammelingen van Chineezen of Britsch-Indiërs met negers, kunnen de samenstellers niet bedoeld hebben.
Grenzen. De Engelsche Regeering neemt sedert ruim 20 jaren, indien mijn geheugen mij niet bedriegt, als vaststaande aan, dat er geen grenskwestie is tusschen Suriname en Demerary. Van die zijde zal dus niet worden erkend de juistheid van de woorden op blz. 331 1ste kolom onderaan ‘Deze grenskwestie is nog niet beëindigd’.
Koffie. Dit artikel is van 1914. Zoo gaarne had ik den schrijver gegund de productie en de prijzen van de laatste twee jaren te vermelden, waarop de hooge verwachtingen voor de toekomst van de kolonie voor een deel gebouwd zijn. De Braziliaansche valorisatie-maatregel had als een der oorzaken kunnen vermeld zijn van de prijsstijging, die in deze eeuw aanleiding gaf om weder de koffiecultuur op meer uitgebreide schaal aan te vatten na de teleurstellingen van het laatst der 19e eeuw.
Kon. West-Indische Mail. In dit door, blijkens de initialen, bij uitstek bevoegde hand geschreven artikel mist men de mededeeling, dat de groote Koninklijke Stoomboot-Maatschappij de ‘holding Company’ is van de aandeelen K.W.I.M. en daardoor de kracht van deze maatschappij in de laatste jaren enorm is toegenomen. Vermoedelijk was het artikel reeds geschreven vóór die samensmelting.
Lepra. Bij de beschrijving van deze ziekte komt de neerdrukkende uitspraak voor: Tot dusver is er geen geneesmiddel tegen de ziekte bekend, ofschoon men telkens daarvan hoort en het is twijfelachtig of er ooit een geval van genezing is voorgekomen van werkelijk geconstateerde lepra’. Op de aflevering, waarin dit voorkomt, staat het jaartal 1914 gedrukt. Jammer, dat niet de verschillende middelen genoemd zijn, waarmede ook reeds in 1914 op uitgebreide schaal proeven genomen werden. In 1915 zijn drie lepralijders, die eenige jaren tevoren door de daartoe aangewezen Surinaamsche Commissie van deskundigen melaatsch waren verklaard, door diezelfde Commissie gezond verklaard. Zij waren alle 3 verpleegden in het asyl Bethesda van de Protestantsche Lepravereeniging en hadden gebruikt het middel Aïouni, door zendeling Delord gevonden in Australië en sedert over de geheele wereld bekend. Deze gezondverklaring heeft in den kring der zieken eene groote moreele uitwerking gehad en velen, die leefden onder den druk van het zich verloren gevoelen voor dit leven, kregen weder een lichtstraal van hoop in hun armzalig bestaan.
Lobi-Siengi. Vergis ik mij niet, dan is deze dans als onzedelijk van overheidswege verboden.
Haagsche Maatschappij. Zoo wordt in het kort genoemd de sedert 1829 te 's-Hage gevestigde: ‘Maatschappij ter bevordering van het godsdienstig onderwijs in de kolonie Suriname’. Deze maatschappij, die nog steeds krachtig het door de Hernhutters aan de negers gegeven bijzonder onderwijs steunt, met eenige duizende guldens per jaar en welker organisatie over geheel Nederland verspreid is. had wel recht om met een enkel woord vermeld te worden onder haar eigen naam of onder Onderwijs of Broedergemeente. Vermoedelijk was haar bestaan aan den oud-inspecteur van het onderwijs niet bekend.
Malaria. Met genoegen las ik de mededeeling, dat het niet afdoende bewezen schijnt, dat men