Letterkunde.
(1766-1916).
De Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde heeft den 14en Juni haar 150-jarig bestaan gevierd. De tijden zijn er niet naar om dat met luister te doen, maar iets feestelijks mocht er toch wel aan zijn, en dat is er aan geweest.
Na de eigenlijke vergadering, waarop prof. Verdam als voorzitter in een feestrede het 150-jarig bestaan herdacht - het voortreffelijke genootschap mag op haar werken fier zijn - toog het letterlievende gezelschap naar Noordwijk-Binnen, waar de schoone oude kerk werd bezichtigd.
Daar werd het rondgeleid door den heer J. Kloos, den dorpsbakker en een verdienstelijk beoefenaar van Noordwijks geschiedenis. Een aantrekkelijke figuur, deze bescheiden man, die er heel niet op uit was zijn kennis van al wat de kerk merkwaardigs bevat te toonen, maar eenvoudig weg het een en ander ter verklaring vertelde. Een cicerone, als er weinigen zijn.
Toen een bezoek aan den alouden Sint Jorisdoelen, door dienzelfden J. Kloos in een keurig uitgegeven werkje (‘Een bezoek aan den St. Joris-Doelen’, Noordwijk, 1911) in zijn geschiedenis beschreven, waar nu nog naer den gaai wordt geschoten.
Aan het feestmaal verheugde de voorzitter de dischgenooten met een zoetvloeiend Middel-Nederlandsch gedicht op onze Koningin. Uit de toosten moge vermeld worden die van den heer Abendanon, want hij vertelde, dat er van Kartini's brieven, behalve een Engelsche vertaling die in bewerking is, nog een vertaling in Amerika zal verschijnen. Zij wordt bezorgd door een dame, een leerlinge van prof. van Noppen, tot de oprichting van wiens leerstoel in de Nederlandsche letteren aan de universiteit van Chicago Letterkunde heeft bijgedragen. Het Algemeen Nederlandsch Verbond deelt in die eer en dus ook in de verspreiding van het zeldzame boek van Kartini onder het Amerikaansche volk.
Eén buitengewoon feestnummer was er bij het festijn: een voordracht van den heer Albert Vogel. Hij droeg op dit feest van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde iets voor van... Shakespeare, die inderdaad in het jaar, dat Letterkunde 150 jaar bestaat, 2 × 150 jaar dood is. Hij droeg de forumscène uit Julius Caesar voor, in het Engelsch.
Men mag van ons Hollanders zeggen wat men wil, maar bekrompen is onze vaderlandsliefde niet. En, natuurlijk, in de wereld der letteren vallen de grenzen weg. Ofschoon, deze maatschappij is er een der Nederlandsche Letterkunde....