Hope College.
Waarde heeren,
Neerlandia is voor ons een welkome bezoeker, Hoewel het in Juli reeds 21 jaar wordt, dat we Nederland verlieten, klopt ons hart nog warm voor ‘het dierbaar plekje gronds’ aan de andere zijde van den oceaan, en doet niets ons meer weldadig aan dan te lezen van de werkzaamheid en de geestdrift, die zich openbaren in Nederland en daarbuiten voor alles wat kan strekken, tot de versterking van het nationaliteitsgevoel, tot den opbouw en den vooruitgang van de zedelijke en stoffelijke kracht van den Nederlandschen stam.
Het is ons een voorrecht geweest bijna elf jaar onderwijs te geven in de Nederl. taal en letterkunde en geschiedenis aan Hope College.
We begonnen met een tweejarigen cursus, doch op verzoek der studenten, besloot de faculteit er nog een jaar aan toe te voegen, zoodat onze studenten thans de gelegenheid hebben een driejarigen cursus in het Hollandsch te volgen.
De jongelui, die deze lessen bijwonen, hebben tehuis zooveel kennis van het Nederlandsch opgedaan, dat ze de conversatie kunnen volgen, en den bijbel kunnen lezen en tamelijk goed verstaan, terwijl ze tevens in staat zijn eenvoudig Hollandsch te schrijven, zij het dan ook niet zonder taal- en spelfouten.
Wij stellen ons ten doel hen in kennis te stellen met de regelen der Nederlandsche grammatica; door practische oefeningen ze beter te bekwamen de taal zoo zuiver mogelijk te gebruiken; ze bekend te maken met de schoonste voortbrengselen der Nederl. literatuur, terwijl we verleden jaar begonnen zijn ook de geschiedenis van ons vaderland te onderwijzen. Dit laatste viel bijzonder in den smaak. De meeste studenten, die aan deze lessen deelnemen zijn toekomstige predikanten, en ze gevoelen er behoefte aan, eenigszins bekend te zijn met de heerlijke geschiedenis van het land onzer vaderen, vooral waar ze straks zullen moeten arbeiden onder hen, die van uit Nederland tot ons kwamen.
Sedert we hier ons werk begonnen, hebben we getracht gelden te verzamelen van vrienden voor een bibliotheek van Nederlandsche boeken. We schaften verschillende boeken aan, doch niet zooveel, als we wel wenschten. Gelukkig kwam het Algem. Nederl. Verbond ons te hulp, door ons enkele kisten toe te zenden.
Aangenaam werden we het vorig jaar verrast. De bekende redenaar Rev. Dr. William Elliott Griffis, schrijver van ‘Brave Little Holland’ en zoovele andere kostbare werken, zond ons een bibliotheek van meer dan 600 boeken. Het zou te veel ruimte eischen, er een lijst van te geven. We vinden er onder: Wagenaar, Vaderlandsche Geschiedenis, 78 deelen; Bilderdijk, 14 deelen; Van Meeteren, Ned. Oorlogen (uitg. 1614); Hooff's Historien (uitg. 1677); Hugo de Groot's Jaarboeken (uitg. 1681); Emmius, Gesch. van Friesland (uitg. 1616); Roeland & Van Willigen, Vaderl. Schilderkunst 4 dln.; Veth, Java in 4 dln.; Marnix van St Aldegonde, 2 dln.; Colenbrander. De Patriottentijd en de Belgische Omwenteling; Brandt, Historie der Reformatie; Arend, Gesch. des Vaderlands, 14 dln.; J. van Lennep, Gesch. der Nederl., 4 dln.; Motley, 12 dln.; A.J. van der Aa, Biogr. Woordenboek, 26 dln.; J. ter Gouw, De Oude Tijd, 6 dln.; J. van Lennep & Hofdijk, Merkw. Kasteelen in Nederland, 6 dln.; Hofdijk, Ons voorgeslacht, 6 dln.; De Roever & Dozy, Onze voorouders, 6 dln.; Dr. J. ten Brink, Gesch. der Nederl. Letterkunde; Oudemans, Neêrlands Plantentuin, enz. enz. Genoeg, om u te doen zien, dat we hier thans een bibliotheek van Hollandsche boeken hebben, zooals op weinige plaatsen in Amerika wordt gevonden.
Het gebouw, bestemd voor de bibliotheek wordt te klein (wij hebben in het geheel 21000 boeken); de autoriteiten hebben verleden week besloten twee maal zooveel ‘stacks’ te bouwen. Zood a dit klaar is, hopen we een gedeelte van de bibliotheek geheel af te zonderen voor een Hollandsche afdeeling.
De studenten zijn druk bezig zich voor te bereiden voor het zeven en twintigste jaarfeest van de Ulfilas Club, onze Hollandsche vereeniging, hetwelk D.V. den 15den Juni (Maandagavond), zal worden gehouden.
Met de beste wenschen voor het succes van uwen arbeid, verblijf ik
Uw dw. dr.,
A. RAAP.
Holland, Mich., 12 Mei 1914.