Uit onze Takken.
Aalst. 26 Febr. hield de heer Paul Kenis, van Brussel, een voodracht over Theodoor van Rijswijck.
Antwerpen. De Tak heeft een maand van groote bedrijvigheid achter den rug. 17 Febr. richtte de afd. ‘Hooger Onderwijs voor het Volk’, waar de heer Pol de Mont nog twee voordrachten hield over Goethe's tweeden Faust en Mr. Niko Gunzburg een reeks van drie lessen begon over de ‘Evolutie van strafrecht en misdaadkunde’, samen met de afdeeling ‘Liederavonden’, een voordracht in door den heer Dr. J. Goossenaerts over ‘Den toestand op de taalgrens’, vergezeld door de uitvoering van een twaalftal liederen door de laatstgenoemde afd. 12 Maart herdacht deze den sterfdag van Peter Benoit door een anderen liederen-avond, o.a. door den heer Schepen van Schoone Kunsten Frans van Kuyck bijgewoond, waaraan hun gewaardeerde medewerking verleenden: mevr. P. van Hal-Struyf, zangeres; de heer Tony Magnus, zanger; de heer J. Hazen, pianist, en de Liederavonden zelf, onder het bestuur van hun leider, den heer Nand Reynaers. Het eerste deel van het programma was geheel, het tweede gedeeltelijk aan de uitvoering van werken van Benoit gewijd.
Brugge. Dank zij de bemoeiingen van het bestuur van den Tak werd de ‘Vereeniging van Vlaamsche Letterkundigen’ in de mogelijkheid gesteld om, met de officieele ondersteuning van de stad, een reeks voordrachten in te richten. Reeds traden op de heeren Maurits Sabbe, R. Verdeyen en René de Clercq, terwijl nog zullen volgen de heeren F. van Hecke en G. D'Hondt. In overleg met de voornaamste Vlaamsche kringen van de stad wordt ijverig gewerkt om van het stedelijk bestuur eentalige naamplaten voor de Brugsche straten te verkrijgen.
Gent. De Gentsche Tak hield op 2 Maart zijn nu druk bezochte jaarlijksche algemeene vergadering. Het verslag deed blijken van de groote bedrijvigheid gedurende het afgeloopen dienstjaar: strijd tegen de miskenning van onze taal door de Wereldtentoonstelling, door het Stadhuis; onderzoek naar de verfransching in Gentsche scholen; inrichting meeting voor Vlaamsche en Waalsche regimenten met het Nationaal Vlaamsch Verbond; deelneming aan Vlaamsche plechtigheden: Kunstjubileum Hesselinck, Nederl. Schouwb.; hulde Verriest, Ingoyghem; werkzaamheid in verband met de Vlaamsche wijzigingen aan de Lager Onderwijswet; Nederlandsche voordrachten in de Wereldtentoonstelling; in verband hiermede: Aanbieding van een gedenkpenning aan Commissaris-Generaal Stuart; een reeks voordrachten en feestavonden; groote bedrijvigheid in Jongel.-Afdeeling, Stud.-Afdeeling, Lovelingkring; jongelieden begeleidden en onthaalden een groep Arnhemsche en Baarnsche meisjes op bezoek te Gent; idem een groep leden van de Haagsche Jongel.-Afd.; Stud.-Afd. richtte, buiten wetenschappelijke voordrachten voor hare leden, 20 voordrachten in in volkswijken om wetenschappelijke kennis te verbreiden onder het volk. Ons Werkuurtje, jonge dames, jonge heeren, die voor de goede zaak een uurtje werk over hebben, verrichtten een overgroote hoeveelheid propaganda-arbeid. Het ledental klom van 298 tot de 500.
1914. Dit jaar werd de schitterende reeks voordrachten over Richard Wagner en zijn werk, in 1913 door M.O. van Hauwaert begonnen, door M. Minnaert voortgezet. Dit zijn nu eens echte kultuurvoordrachten. Het leven en streven van dezen reus der toonkunst werd behandeld; al zijn werken worden het eene na het andere besproken en ontleed, terwijl de schoonste deelen er uit door uitstekende zangeressen en zangers gezongen worden; de leitmotieven, op het zwarte bord geschreven, worden in hun beteekenis verklaard en op het klavier voorgespeeld. Ook worden deelen door Engelschen hoorn, viool, fluit uitgevoerd.
16 Februari richtte de Tak met het Nationaal Vlaamsch Verbond een zeer goed geslaagde meeting in over de Vlaamsche wijzigingen aan de Lager Onderwijswet, waar het woord voerden de volksvertegenwoordigers Huysmans, Persoons en Mr. Wildiers, voorzitter van den Antwerpschen Tak.
Gent (Jongel.-Afd.). De Afd. werkt regelmatig voort. Op de tweede vergadering van dit jaar werd ‘eigen werk’ van de leden ten gehoore gebracht. Zang en muziek wisselden af met lezing en declamatie. Op de andere vergaderingen traden als voordrachtgevers op, de leden: Jan de Braey, Paul de Keyser, Gaston Smeesters en Gaston van Ghendt, met de volgende onderwerpen: Acoustiek in de bouwkunst; De studententijd van Tony Bergmann; De vrouw in het ‘Moderne drama’ en Een bezoek aan een kolenmijn. Het ledental is steeds stijgende.
Mejuffr. Elvire de Waele, bedankte als bestuurslid; in haar plaats werd mejuffr. Irma Maes gekozen.
Leuven (Stud.-Afd.). Twee vergaderingen werden gedurende het academisch jaar 1913-1914 gehouden, waar opvolgentlijk de heer Dr. De Gruyter, uit Gent, optrad en de heer K. Versteele een voordracht over Bestuurlijke Scheiding hield, die tot een warme bespreking aanleiding gaf. De heer Domela Nieuwenhuis Nyegaard, van Gent, kwam propagandeeren voor het bijwonen van het 5e Groot-Nederlandsch Studenten-Congres, dat 4, 5 en 6 April in die stad wordt gehouden.
Ninove. 31 Jan. trad op de heer Delpire, die voor een talrijk publiek sprak over de zaak Coucke en Goethals. Vlugschriften, waarin die kwestie behandeld wordt, werden uitgedeeld.
28 Febr. hield ons medelid, de heer Gaston Lafontaine, een lezing over Stijn Streuvels. Flink werk, waarvan de waarde nog werd verhoogd door het lezen van brokken uit Streuvels' beste werk.
8 Maart gaf de Tak een prachtig avondfeest, waarop de eerwaarde heer Hugo Verriest sprak over Schoon Vlaanderen. Een geestdriftige bomvolle zaal juichte toe.
De heer Dr. De Gruyter, van Gent, maakte een overgetelijken indruk met de voordracht van een zevental stukken.
Mejuffr. Louiza Moyaerts zong met haar prachtige alt-stem vier liederen.
Een heerlijke avond. Talrijke nieuwe leden lieten zich voordragen.
Sint-Niklaas. In Febr. werd een openbare, kostelooze leesavond ingericht, waarop Dr. A. van Driessche (Bertho van Kalderkerke) met veel bijval uit eigen werk voorlas.