Nicht Rauchen.
Van het Nicht-rauchen-proces, waaraan de dagbladpers veel aandacht heeft gewijd, mag Neerlandia niet zwijgen, vooreerst niet omdat het een zaak geldt die haar ter harte gaat, en vervolgens niet, omdat een lid van het Algemeen Nederlandsch Verbond er de held en het slachtoffer van is.
Een Utrechtsch student - wij zeiden reeds dat hij lid van het A.N.V. was - reisde in zijn en ons land in een trein van de Staatsspoor, en kwam terecht in een Duitschen wagen. Hij nam plaats in een afdeeling niet-rooken, maar zag het verbod alleen in het Duitsch aangebracht. Als protest ging hij nu juist rooken. Hij verkoos in zijn eigen land niet op zijn Duitsch gekommandeerd te worden. De conducteur maakte proces-verbaal, de kantonrechter te Breukelen veroordeelde den student tot boete, de rechtbank te Utrecht bevestigde het vonnis.
Dit vonnis lijkt ons, leeken in de rechtspraak, zonderling. Of vonden de rechters het verbod, dat de conducteur ook wel mondeling in het Hollandsch ter kennis van den student zal hebben gebracht, voldoende en is hij dus niet veroordeeld wegens overtreding van het gedrukte ‘nicht rauchen’? Wij hebben dat in de krantenverslagen niet vermeld gezien.
In België gaat het in alle geval anders toe. Een lezer van de Maasbode schrijft:
Als een niet onaardige variant op de aanhangige rechtszaak van den Utrechtschen student, die zich in Nederland liet verbaliseeren wegens rooken in een coupé met het opschrift ‘nicht rauchen’, deel ik u een bijna gelijk feit mede, dat eenige dagen geleden op de lijn Budel-Antwerpen plaats vond.
Twee burgemeesters, een Nederlandsche en een Belgische, de eerste van Buggenum, de andere van Lille - St. Hubert, namen in een coupé 2de klas met het bordje: ‘für nicht-raucher’ plaats.
De Nederlander rookte een sigaar, de Belg de in België meer gebruikelijke houten pijp.