Beiaardspel in Nederland.
De Nationale Vereeniging voor den Volkszang heeft niet te vergeefs tot de Nederlandsche klokkenisten het verzoek gericht, om op den avond van den 18en Juni de feesten ter herdenking van 't honderd jaar geleden herwinnen onzer onafhankelijkheid op echt-Nederlandsche wijze in te luiden, door van de torens, waar hunne klokken hangen, het Nederlandsche lied over de lage landen te laten klinken. Van 34 torentransen heeft op den avond van Waterloo-dag de beiaard gespeeld; te Middelburg zat de schrik over den brand van Vlissingen's St. Jacobstoren er nog te veel in en kon geen toestemming voor een avondbespeling worden verkregen; Jan Morks liet daar den volgenden dag van 1 tot 2 zijn klokken zingen. Te Enkhuizen en Kampen maakte kermis-drukte een bespeling op den 18en Juni minder wenschelijk en werd ze eenige dagen later gehouden. De overige klokkenspelen, een twintigtal, zwegen òf omdat ze een handklavier en voetpedaal missen en dus niet bespeeld kunnen worden (hun getal is zeer klein), òf omdat aan bespeling van een beter klokkenspel in dezelfde stad de voorkeur werd gegeven, òf omdat de toestand geen bespeling mogelijk maakte. Het aantal dezer laatsten is véél te groot en slechts bij enkele is men aan 't werk om ze in goeden doen te brengen. Moge bij een volgende bespeling daarin verandering zijn gekomen!
Over 't algemeen heeft de bespeling groot succes gehad. Jammer, dat in enkele plaatsen de Nederlandsche straatjeugd zich niet op haar best toonde en in eenige drukke steden politie en trambestuurders weinig tot een goeden afloop medewerkten. Wat tot het welslagen zeer heeft bijgedragen: het schoone weêr.
Waarom niet de tekst der liederen onder de toehoorders verspreid? heeft men hier en daar gevraagd. Wij kunnen verzekeren, dat de Nat. Ver. voor den Volkszang dit een volgende maal zeer gaarne zal doen, mits... zij meer dan tot dusverre gesteund worde.