Uit onze Takken.
Aalst. Het Kerst- en Kinderfeest van 25 Dec., mocht zich dit jaar in een ongemeenen bijval verheugen. Een afzonderlijk gedeelte van het programma ‘Kinderhulde aan den grooten kindervriend Hendrik Conscience’, werd uitmuntend uitgevcerd en droeg er niet weinig toe bij om den avond aantrekkelijk te maken.
In de ‘Letterkundige en Wetenschappelijke Afdeeling’ traden op:
28 Dec. de heer Jozef Janssens, die sprak over ‘Helmin Kiasis’;
11 Jan. de heer Gustaaf van Nuffel, met eenige beschouwingen over ‘Droomen’ en een daarmee in betrekking staande novelle.
Antwerpen. De afdeeling ‘Liederavonden’ richtte 11 Dec. een openbaren liederavond in, waaraan mevr. Van Hee - De Clercq en de heeren A. van Roey, W. Taeymans en J. Hazen hun medewerking verleenden. De uitvoering van verscheidene liederen door de zangers en zangeressen van de afdeeling bewees dat de leiding van deze bij den heer F. Reynaers in uitstekende handen is. 8 Jan. had plaats een Kerstfeest met tombola, dat een grooten bijval verwierf. Door de afdeeling ‘Hooger Onderwijs’ werden de volgende voordrachten ingericht: 4 Dec opende de heer Pol de Mont de reeks met een voordracht over De Faust van Goethe. Op 7, 10 en 17 Dec. trad de E.H. Floris Prenis op met een onderwerp van actueel belang: De Geschiedenis van den Islam in Europa. 25 December trad de heer A. Daled, van Brugge op; hij sprak over Brugge, haar kunstschatten, praalgebouwen en mooie plekjes (met lichtbeelden). Pol de Mont zette zijn lessen over Gcelhe's Faust voort. 7 Jan. hield Emiel Hullebroeck een voordracht met zang, over een aantal hedendaagsche Noord-Nederlandsche toondichters; hij bracht ock een aantal liederen van eigen compositie ten gehoore. 15 Jan. sprak Dr. W. van Everdingen, van Rotterdam, over de werking van de Boeken-Commissie.
15 Dec. werd door den Tak een openbare vergadering uitgeschreven, waarop het vraagstuk van het Vlaamsch in het leger werd besproken en op 5 Jan. werd een meeting ingericht, waar dit punt behandeld werd door de heeren L. Augusteyns en A. Henderickx, volksvertegenwoordigers, Julius Hoste Jr., Somers en J. Hellemans.
Brugge. In de afgeloopen maand werden al de krachten besteed aan den strijd voor het Nederlandsch in de nieuwe Legerwet. Door plakkaten en mededeelingen aan de pers werd de belangstelling gaande gemaakt. 12 Jan. werd een groote meeting gehouden, waar de heeren Mr. A. van Roy en A. Sevens, van Gent, en Dr. J. Pée als sprekers optraden. De meeting werd door een talrijk publiek bijgewoond, o.a. door den heer volksvertegenwoordiger D'Hondt; een paar andere volksvertegenwoordigers hadden zich laten verontschuldigen. Denzelfden dag belegde de ‘Ligue pour la défense de la langue française’ een vergadering met gesloten deuren, of, zooals een plaatselijk blad schreef: ‘à huis clos sous la protection de la police’. Door 't A.N.V. en 't Davidsfonds werd daartegen bij plakkaat verzet aangeteekend. Voor de volksvergadering te Brussel op 19 Jan. werd door den Tak flink gepropagandeerd.
Kortrijk. Deze Tak is misschien niet een der ijverigste Afdeelingen, doch niettemin is hij werkzamer dan de verslagen en mededeelingen in Neerlandia zouden laten vermoeden.
Hier volgt een kort overzicht van de werkzaamheden gedurende het afgeloopen jaar.
Voordrachten: Dr. Doussy: Blijheid in 't Studentenleven in doening en letterkunde.
Mej. De Guchtenaere (Gent): Vrouwenbeweging.
Dr. Doussy: Vrijheid en gedachtenbeweging in het Studentenleven.
J. Goossenaerts: De Taalgrens in België.
Lezingen: Dichter R. de Cneudt: Naar lichtende wegen (eigen werk).
Apotheker J. Impe: Novellen (eigen werk) en studie over de Vlamingen in Amerika.
Groote kunstavond op 26 Dec. met de zeer gewaardeerde medewerking van: mej. Van der Sijpt, Gent, contralto; den heer Mod. Lauwerijs, kunstzegger, leeraar aan 't Vlaamsch Conservatorium te Antwerpen; de heeren R. de Bo (pianist-muziekkundige te Kortrijk), G. Vanterm, violist en J. Masquelier, cellist, laureaten der Kortrijksche muziekschool.
Dit kunstfeest werd door een talrijk publiek bijgewoond, dat den uitvoerders luide zijn bijval betoonde.
Het was ook vooral door de bemoeiingen van het A.N.V., dat te Kortrijk door een onpartijdig verbond van Vlaamsche Maatschappijen een degelijke Conscience- en Gulden Sporenviering werd op touw gezet.
Bij die gelegenheid werd ook in de bovenzaal van het stadhuis een kunstavond ingericht, waar als spreker optrad, leeraar J. Lambrichts, uit Brussel, en als kunstenaars hunne medewerking verleenden: mej. H. Ghesquiere (contralto) en de heeren M. Wullaers (bariton), R. Debo en A. Vermeulen (pianisten).
De zaal was te klein om het overtalrijk opgekomen publiek te kunnen bevatten.
Ook voor de deelneming aan de Consciencefeesten te Antwerpen werd door den Tak flinke propaganda gemaakt.
In samenwerking met de Vlaamsche Wacht en het Willemsfonds verleende hij ook zijn steun in werk en geld aan de reeks letterkundige voordrachten, ingericht in de zaal van het stadhuis met de milde ondersteuning van het Kortrijksch Gemeentebestuur. Daar traden op: Maur. Sabbe, Herm. Teirlinck, Stijn Streuvels, René de Clercq en Aug. Vermeylen; telkens waren meer dan 200 toehoorders aanwezig. Te zamen met het Kortrijksch Comiteit voor de Vlaamsche Hoogeschool werd voor dien hoofdeisch der Vlaamsche beweging geijverd.
Met steun van dit Comiteit en van de Groeningerwacht van Kortrijk, werd een welgelukte meeting ingericht te Harelbeke (voor de vervlaamsching der Gentsche Hoogeschool), waar als sprekers optraden: Alf. Sevens, uit Gent en Dr. Doussy, Kortrijk.
12 Jan. werd door den Tak, in samenwerking met de Vlaamsche Wacht en de Groeningerwacht een talrijk bijgewoonde openbare meeting belegd, waar Mr. Van Roy van Gent en Dr. Doussy handelden over het brandende vraagstuk ‘De nieuwe Legerwet en de Vlamingen’.
Leuven (Stud.-Afd.).
5 Dec. werd in deze Afdeeling door den heer Per-