Koninginnedag in Zuid-Afrika.
Koninginnedag is dit jaar te Pretoria al bizonder hartelijk gevierd. 's Avonds tevoren een bal, den ochtend van den dag een feestdienst in de Hervormde Kerk, onder leiding van ds. Goddefroy, 's middags een kinderfeest, 's avonds feest voor de grooten, met toespraken, muziek, gymnastiek en een apotheose tot slot.
Maar wat wij aan de viering het belangrijkst vinden is de Feest Koerant, door de feestcommissie uitgegeven, - een twintig bladzijden druks, op flink papier en vol portretten en kiekjes. In die feestkrant nu hebben een aantal voormannen van de Afrikaanders van hun hoogachting voor onze Koningin en veelal ook van hun genegenheid voor ons land getuigd.
Wij noemen: president Steyn; de ministers Botha, Hertzog, Fischer, Malan; ds. H.S. Bosman, namen die klinken als een klok. Nog andere bekende Afrikaanders huldigden de Koningin.
Voorts hebben een aantal Nederlanders, die ginds naam hebben gemaakt, bijdragen voor het blad geleverd. Maar de medewerking van de Afrikaanders is toch het voornaamste, het bovenal heuglijke van deze feestuitgave, waarmee de heer J.A. Wormser, de secretaris van de feestcommissie, die haar bezorgd heeft, eer inlegt.
Wij geven hier een bloemlezing, zeer onvolledig natuurlijk, maar teekenend voor den inhoud:
Grootmoedige en edele daden kunnen noch mogen vergeten worden.
Daar thans de tijd voor het feestelijk vieren, van den geboortedag van H.M. de Koningin der Nederlanden weer aangebroken is, gevoelen wij, als kinderen, van wijlen onzen hooggeachten en beminden vader en behuwd-vader Paul Kruger, ons gedrongen, om onzen nederigen gelukwensch voor H.M. - onder zoovele anderen - te voegen.
F.C. Eloff.
Het huis van Oranje was van den beginne af zoo nauw verbonden aan de lotgevallen van de Voortrekkers en heeft altijd in het Afrikaansche volk zoo'n warme belangstelling getoond, dat ik overtuigd ben dat er geen Afrikaander is die niet op den 31sten Augustus met zijn Nederlandsche Broeders uit zijn hart zal zeggen: God zegene en spare Hare Majesteit de Koningin.
M.T. Steyn.
Voor Nederland en Nederlanders zal het huis van Oranje steeds zijn en blijven 't Huis der Vaderlandsche helden, terwijl voor Hollandsch sprekende Afrikaanders de naam van den Oranje Vrijstaat steeds getuigen zal van de warme liefde genoten van en de hooge vereering van onze zijde verbonden aan dat vorstelijk huis. Ik kan Hare Majesteit bij deze gelegenheid niets beter toewenschen dan dat onder 't huis van Oranje Nederland in de geschiedenis zal blijken groot te zijn geweest tot op 't laatst in alles, waarin een klein land groot kan zijn.
J.B.M. Hertzog.
Op dezen dag gaat het hart van elk oud-Hollander terug naar het oude vaderland, en gevoelt ieder onzer, dat de band, die hem bindt aan het land zijner geboorte, niet kan worden verbroken. 't Zou schande zijn zoo 't anders ware. Nederland, het land waar onze wieg stond, waar we onze kinderspelen speelden en onze opleiding genoen, het land met zijn mooie lucht- en water- en boschpartijen, en met zijn echt-Hollandsche gemoedelijkheid, het kleine land, toch in vele opzichten nog groot - dat land vergeten we niet.
Het komt mij voor, dat wij, oud-Nederlanders, de grootste hulde aan Koningin Wilhelmina bewijzen, wanneer wij de goede tradities van ons geboorte and ook in ons nieuw vaderland hoog houden.
Dr. H. Reinink.
‘De Boeren erkennen de Koningin van Nederland als het hoofd van hun stam.’
Deze woorden uitgesproken in de donkere dagen van den laatsten oorlog door één van onze volks eiders, herinneren aan het feit dat het Afrikaansche volk voor meer dan de helft van Nederlandsche afkomst is, en dat wij dus mede erfgenaam zijn van het glorievolle verleden, dat Nederland en het Huis van Oranje achter zich hebben.
De vereering der Boeren voor het Vorstenhuis Oranje is nu, na drie eeuwen, inniger en vuriger dan ooit te voren.
Leo Fouché.
Nederland heeft in Koningin Wilhelmina eene vredevorstin, die deswege in alle landen wordt toegejuicht. Nederland heeft ook het vredespaleis; het symbool van de wereldvrede wordt door Nederlanders bewaard.
Dr. S.O. Los.
Mogen de vriendschapsbetrekkingen, die er in het verleden tusschen Nederland en Zuid-Afrika hebben bestaan, steeds voortduren en nauwer worden aangehaald.
F.S. Malan.
Hollandsch Afrika zag in de laatste perioden zijn weg door de diepten gaan. Juist hierdoor in zelfbewustzijn gesterkt, ontwaakte het tot nieuw besef van de oude gemeenschap. De sterkste illustratie ligt zeker in de feiten, dat eenerzijds Jong-Zuid-Afrika weer gaat studeeren in het oude maar herleefde Holland, in het Holland, dat op cultuurgebied zijn vroegeren naam herwon; en dat anderzijds de letterkunde van Jong Afrika met zoo gezonde waardeering door Holland begroet wordt. Zoo begint de lucht te klaren, zoo gaat men elkaar beter verstaan.
Prof. J. Kamp.
Te Bloemfontein had een gezellige samenkomst plaats in de Gedenkzaal. De zaal was voor die gelegenheid sierlijk opgeschikt door een dames-comité, vertegenwoordigende de vereeniging ‘Onze Taal’ en de plaatselijke Afdeeling van het Algem. Nederl. Ver-