Buitenland
Prof. Hugo de Vries in Amerika.
Onze landgenoot Prof. Hugo de Vries bevindt zich op het oogenblik in Noord-Amerika, waarheen hij den 30sten Augustus de reis aanvaardde, gevolg gevende aan de tot hem en nog vier andere beroemde Europeesche geleerden gerichte uitnoodiging om bij gelegenheid van de opening der nieuwe universiteit te Houston (Texas) de gasten van die hoogeschool te zijn.
Hugo de Vries heeft bij zijn aankomst te Nieuw-York aldaar een acht dagen vertoefd en in de Columbia-universiteit, die hem een paar jaar geleden het verleidelijk en vereerend aanzoek deed om den leerstoel in de plantkunde te komen innemen, een reeks voordrachten gehouden. Hij reisde van daar over Washington en Philadelphia, waar hij op uitnoodiging van de hoogescholen aldaar insgelijks voordrachten hield, naar Mobile (Alabama) aan de Golf van Mexico, waar hij zich ook liet hooren, met steeds klimmende belangstelling voor zijn wetenschappelijke mededeelingen.
Van Mobile de reis voortzettende naar Houston, het eigenlijke doel van zijn reis, hield hij daar in de aula der nieuwe universiteit den 10en October voor een talrijk gehoor geleerden en studenten zijn eerste voordracht, die weldra gevolgd zou worden door een tweede.
Na afloop van de feesten en voordrachten te Houston ging Prof. De Vries naar Florida.
Natuurlijk is Prof. De Vries niet alleen naar Amerika gegaan om aan universiteitsfeesten deel te nemen en voordrachten te houden, maar ook voor zijn studie.
En daarvan zullen de cursussen dezen winter door den beroemden plantkundige in ons land te houden ongetwijfeld getuigenis afleggen.
A.L. Barker wijdt in de Tuscaloosa-News een uitvoerige studie aan de Mutatie-theorie van Hugo de Vries en zegt o.a.:
‘Het werk van De Vries is nog lang niet voltooid en de resultaten van zijn nasporingen, in verscheidene boekdeelen neergelegd, zullen ongetwijfeld aangevuld worden door nog verder reikende uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek. Maar nu reeds kan gezegd worden, dat er weinig hoofdstukken zijn in de geschiedenis der nieuwere wetenschap, meer belangwekkend dan die waarin de onderzoekingen van dezen grooten Nederlandschen natuuronderzoeker zijn neergelegd.’