Het Nederlandsch Openluchtmuseum.
Te Arnhem is, zooals aan velen bekend zal zijn, de Vereeniging ‘Het Nederlandsch Openluchtmuseum’ opgericht. Deze Vereeniging beoogt niet uitsluitend een Geldersch, maar zooals de naam reeds aanduidt, een Nederlandsch, een Nationaal doel.
Arnhem werd alleen als zetel der Vereeniging gekozen, omdat geen plaats in ons land in hare omgeving meer dan Gelderland's hoofdstad die eigenschappen vereenigt, noodig tot slagen.
Hoofdzakelijk stelt de Vereeniging zich ten deel op een uitgestrekt terrein samen te brengen wat in ons land typisch is ten plattelande en helaas verdwijnt, ten einde zoo doende een overzicht vast te leggen en te krijgen van de ontwikkelingsgeschiedenis van het landleven in zijn vollen omvang. Het rijke menschenleven zal hier aan den bezoeker voorbijtrekken, zooals zich dit uit in zijn zoeken naar bescherming tegen weer en wind, naar bevrediging van zijne behoeften en van zijn genot. Als gevolg hiervan zullen op het terrein van het Openluchtmuseum de verschillende typen van boerenwoningen met hun huisraad en gereedschap tot uitoefening van het bedrijf verrijzen en wel in de hun eigen omgeving. Hiervoor wordt reeds hoog en laag terrein gevergd, aan welken eisch de omgeving van Arnhem kan voldoen. Die eisch stelt ook de molen, van welke zooveel bekoring in het Nederlandsch landschap uitgaat, de water- en windmolen in al zijn soorten, hetzij hij het graan tot meel maalt, de lompen tot papier bereidt of het water van lager naar hooger verplaatst.
Verscholen ligt daar dat eenvoudig dorpskerkje niet met leien, maar met eikenhouten daken gedekt, de scaliën van eertijds. In zijn eenvoud mist het den toren, maar de klok, die ten bedehuize roept, is in een op zich zelf staande houten klokkenstoel ondergebracht.
Groot is de afwisseling der omlijsting van de huizen, de knotwilg wisselt af met den beuk, de eik met den spar en tevens treft ons, wanneer wij dit niet vroeger opmerkten, hoe groot de verscheidenheid is tusschen die bescheiden bij den grond groeiende planten. Oudere van dagen zullen in de eenvoudige bloemen menige bekende van eertijds vinden die door zucht tot verandering en navolging plaats maakt voor... niet altijd fraaiere. Even groot als het verschil is in de typen van huizen, zelfs nog grooter is dat der groepeering der huizen onderling in de dorpen. Geheele dorpen zullen echter niet verrijzen, maar in een zaal van een gebouw zijn teekeningen uitgestald, waarin de verschillen in dorpsaanleg niet alleen als geheel, maar ook de verscheidenheid van ligging der huizen onderling wordt aangegeven.