Uit de Algemeene Nederlandsche Studentenwereld.
Een studentenbijeenkomst.
Indien het niet verboden was, of althans minder aanbevelenswaardig, om het woord in Neerlandia te gebruiken, zou men het Alg. Nederl. Verbond de ‘sympathieke’ vereeniging bij uitstek kunnen noemen. Immers niet alleen de meening die de meeste Nederlanders hebben over het Verbond is sympathiek, maar ook bestaat juist een heel groot deel van zijn werken in het betoonen van sympathie met uit vaderlandslievend en taallievend oogpunt minder goed bedeelden, dat wil zeggen dat men met groote belangstelling kennis neemt van de nooden der taalgenooten en die belangstelling in wijden kring opwekt en levendig houdt. Want dergelijke zuiver zedelijke steun kan niets beteekenen, voorzoover ze niet uitgaat van eensgezinde groepen.
Deze overwegingen hebben het bestuur van de Stud.-Afd. van het A.N.V. te Leiden ertoe gebracht een poging te wagen om door meer bekendheid meer belangstelling te wekken voor het streven der Vlaamsche studenten voor de Vervlaamsching der Gentsche Hoogeschool. Dat het tot nog toe voornamelijk Leiden was, waar men dat deel van den strijd der Zuiderbroeders beter ging begrijpen (hoe langzaam het dan ook vorderde en nog vordert) lag aan de Vacantieleergangen, gedurende de laatste zeven jaren te Leiden gehouden voor Vlamingen en Zuid-Afrikaanders en waarover men de desbetreffende artikelen in Neerlandia kan nazien. Althans het aantal der Leidenaars, die in het hechte makkerschap der Gentenaars en Leuvenaars nog iets meer zagen dan een aan de Vlamingen eigen lust tot bendevorming met uit den aard der zaak onbereikbare leuzen, is in de laatste jaren staag aangegroeid. Zij zagen in, dat... maar thans hiervan niet, omdat een geschreven artikel als dit oneindig veel minder overtuigen zou dan het gesproken woord en het juist mijn bedoeling is op te wekken dat gesproken woord te gaan hooren.
Dit jaar wordt voor de eerste maal de Vacantieleergang in Amsterdam gehouden en door Amsterdamsche studenten voorbereid; de tijd is dus aangebroken dat de Vlaamsche studenten hun betrekkingen ook buiten Leiden gaan aanknoopen en dat de Nederlandsche studenten met Leiden als middelpunt hun de vriendschap en zoo mogelijk medewerking aanbieden, waarop de anderen krachtens hun streven naar Nederlandsch Hooger Onderwijs recht hebben.
De Leidsche en Amsterdamsche Studenten-Afdeelingen A.N.V. roepen daarom alle studentenleden van het Verbond op tot een bijeenkomst op het Landgoed ‘Duin en Kruidberg’ bij Santpoort, dat de heer J.T. Cremer zoo bereidwillig was open te stellenGa naar voetnoot*). De besturen der mannelijke en vrouwelijke studentencorporaties hebben reeds blijk gegeven van hun instemming door de uitnoodiging tot vertegenwoordiging aan te nemen. Tevens zullen de Vlamingen van den Vacantieleergang daar worden genood om te ervaren dat voor hun streven ook hier wordt gevoeld.
Een Leidsch en een Amsterdamsch Hoogleeraar verklaarden zich bereid ter bijeenkomst de zaak der Vlaamsche studenten toe te lichten en de beteekenis ervan uiteen te zetten.
Toen een paar jaar geleden de Vlaamsche studenten in het Nederlandsch Studentenweekblad Minerva begonnen te schrijven en begrijpelijker wijze pogingen waagden langs dien weg de geschiedenis van hun lijden en strijden bekend te maken, moesten ze menigmaal hooren dat dit alles den Noordelijken taalgenooten volkomen koud liet en dat het hun zelfs