Buitenland
De Leipziger Missen.
De secretaris van de Afdeeling Leipzig van het A.N.V., de heer O. Rompelman, schreef in de N.R. Ct. een uitvoerig artikel over deze missen.
Wij ontleenen er het volgende aan:
Met het oog op de betrekkelijk geringe bekendheid, die de Leipziger Missen in Holland genieten, haar voortdurend toenemende beteekenis en het belang, dat zij m.i. ook voor den Nederlandschen handel en de Nederlandsche industrie bezitten, schijnt het mij niet ondienstig te zijn eens het een en ander daarover ter kennis uwer lezers te brengen.
Oorspronkelijk waren deze missen niets anders dan groote markten, verzamelplaatsen van aanbod en vraag, die in de middeleeuwen in aansluiting aan kerkelijke feesten gehouden werden. Daar er bij zulke kerkelijke feesten steeds een groote toevloed van menschen was, spreekt het van zelf, dat zij een aantrekkingspunt voor vele kooplieden vormden. De naam mis herinnert nog aan het ontstaan van deze markten en, evenals de katholieke missen worden ingeluid, wordt tot op den huidigen dag het begin der handelsmis in Leipzig door het luiden van de klok van het oude raadhuis aangekondigd.
Het spreekt van zelf, dat de fabrikanten en groothandelaars, het beste en het nieuwste als monster tentoonstellen, zoodat in 't bijzonder de voorjaarsmis te Leipzig niet alleen van groote beteekenis is voor den kooper, maar ook voor den concurrent, die zich over den stand der nijverheid volkomen op de hoogte stellen kan.
De belangrijkste mis is de reeds meer genoemde voorjaarsmis (officieel: Ostervormesse). Zij duurt 6 dagen en wordt gehouden van den eersten Maandag in Maart af tot en met den daar opvolgenden Zaterdag.
Omstreeks 4000 firma's hadden op deze voorjaarsmis monstercollecties uitgestald; 326 hiervan waren buitenlandsche. Onder deze laatste waren evenwel slechts 12 Hollandsche firma's en wel: de aardewerkfabriek ‘De Kat’, G.M. Augustijn te Bergen op Zoom; Gebr. Bertrams te Amsterdam (Majolika); H. & L. Mosca Fuld te 's-Gravenhage (kunstvoorwerpen en imitaties van oudheden); W. de Haan te Utrecht (plaatwerken en prentkaarten); Import-Maatschappij O.M. de Roos te Arnhem (reproducties van Oud-Hollandsche kunstvoorwerpen); Kristall-, Glass- und Steingutfabriken A.-G. ‘Sphinx’ te Maastricht; St. Lukas te Utrecht (kunstaardewerk); Naaml. Vennootschap ‘Lux’ te Utrecht (Hygiènischer Butterspender); Van Perlstein & Roeper Bosch te Amsterdam (Japansche artikelen); Plateelbakkerij ‘De Distel’ te Amsterdam; Plateelbakkerij ‘Zuid-Holland’ te Gouda en Potterij Rembrandt te Nijmegen.
Uit deze geringe deelneming van Nederland blijkt weer, wat ik reeds in het begin zeide, dat men van de beteekenis van de Leipziger mis in Nederland nog niet genoegzaam doordrongen schijnt te zijn. Op velerlei gebied zijn Holland's industrie en handel in staat, met goed gevolg mede te dingen, ik denk slechts aan sport- en visscherijartikelen, glas, porselein en aardewerk, Oostersche artikelen, plateelwerk en kunstvoorwerpen. Op de Leipziger missen bestaat een uitnemende gelegenheid, zich afnemers in alle deelen der wereld te verschaffen.
Wij kunnen er de mededeeling aan toevoegen, dat de heer Rompelman zich tot het geven van inlichtingen aan Nederlandsche handelaars gaarne beschikbaar stelt.
Zijn adres is Augustusplatz 8, Leipzig.