Uit onze Takken.
Aalst. Letterkundige en Wetenschappelijke Afdeeling:
16 Maart trad voor een talrijk gehoor op de heer Dr. Paul van Oye, uit Gent, met een voordracht getiteld: ‘Het wezen van de kunst’, waarin hij eigenaardige theorieën over schoonheid en kunst uiteenzette.
Een bespreking over het laatste werk van Lodewijk Scheltjens, ‘Anna Ringe’, maakte de dagorde uit van de zitting van 30 Maart. De heer Valery D'Hondt gaf, na een kort overzicht van het leven en het werk van dien verdienstelijken Vlaamschen tooneelschrijver, een ontleding van diens laatste penvrucht en deed er de strekking van uitschijnen.
De Tak zelf liet 15 April in de feestzaal van het Stadhuis, voor een vrij talrijk publiek, dichter René de Clercq optreden. Een prachtige voorlezing met uitleggingen uit zijn bundels ‘Gedichten’, ‘Toortsen’ en ‘Uit de Diepten’, liet toe de ontwikkeling van dit dichterstalent na te gaan en de kracht te bewonderen die van zijn laatste werken uitgaat.
Het bestuur werd, in vergadering van 25 Maart, als volgt samengesteld: de heer Pamphile Nijs, voorzitter; mevrouw Fl. T'Sjoen - Van Driessche, ondervoorzitster; de heer Isidoor Hallaert, ondervoorzitter; de heer Arthur Buys, secretaris-penningmeester.
Antwerpen. Onder de wekelijksche werkzaamheden van de afdeeling ‘Liederavonden’ moet in het bijzonder worden vermeld de avond van 27 Maart, waar de toondichteres mevr. Mathijssens zelf de aanleering van een van haar nieuwe liederen op de piano kwam begeleiden. Dit lied werd uitgevoerd door een koor van knapen. De heer Frans van Kuyck, schepen van Schoone Kunsten der stad Antwerpen gaf een nieuw bewijs van belangstelling in het werk onzer afdeeling, door die uitvoering met z'n tegenwoordigheid te vereeren.
In de afdeeling ‘Hooger Onderwijs voor het Volk’ eindigde Dr. I. Gunzburg zijn reeks lessen over ‘Sexueele opvoeding’, terwijl 2 April, de heer J. van Mierlo, die deelnam aan den Belgischen tocht naar de Zuidpool in 1897-'99, een voordracht hield over ‘Roald Amundsen en Zuidpool’, voordracht die een zeer grooten bijval bekwam.
Kortrijk. 28 Maart hield mejuffr. De Guchtenaere, uit Gent, een voordracht over ‘Vrouwenbeweging’.
2 April hield Dr. G. Doussy het tweede deel van zijn lezing over ‘Het Studentenleven, Vrijheid en Gedachtenstrooming’, waarin spreker aantoonde hoe alle voorname vraagstukken op staatkundig en maatschappelijk gebied door de Vlaamsche studenten worden bestudeerd en later door hen op het gebied van de practijk worden overgebracht.
Mechelen. De Liederavonden gaan regelmatig hun gang en worden druk bijgewoond.
27 Maart trad de heer Broeckaert, uit Dendermonde, als spreker op. Hij hield een voorlezing uit zijn onuitgegeven liederen en prozastukken. De Liederavonden brachten dien avond, welke door een tombola van Broeckaert's werken werd besloten, enkele liederen ten gehoore. Het weze hier gezeid, dat zelden een spreker zóó in den smaak van 't publiek viel als de heer Broeckaert, die door het voordragen van zijn natuurgezonde liederen den grootsten bijval oogstte. Voorzitter Dr. Tack was dan ook de tolk van alle aanwezigen toen hij wees op het blijtintelende leven dat uit Broeckaert's gedichten straalde en de hoop koesterde die klanknabootsende versjes welhaast getoonzet te zien.
Oostende. Vrijdag 23 Febr. hielden mevr. en de heer Lambr. Lambrechts, van Gent, een zeer belangwekkende voordracht met zang over ‘Onze moderne Vlaamsche Volksliederen’.
Invloed van Peter Benoit, van het Willemsfonds, de stad Antwerpen, van Hullebroeck en van Holland. Aanpassing, Herschepping. Het Kinderlied. Het Wiegelied. De Du-Deyners. De Geïdealiseerde Volksmuziek; ziedaar, in 't kort, het programma van dien avond.
De talrijke toehoorders zouden gemakkelijk nog een uur langer zijn blijven luisteren naar deze aantrekkelijke voordracht. Mevr. Lambrechts begeleidde haar man bij het zingen der liederen.
Woensdag 20 Maart hield Jan Staal, van Gent, een voordracht over ‘Ibsen, zijn Nora, Spoken en Volksvijand’, waarin we op een schitterende wijze het onderling verband tusschen die drie werken, en het machtig talent van den reus Ibsen leerden kennen.
Jan Staal is een fijn redenaar, die u weet mede te slepen en te begeesteren.
De werkzaamheden van den Tak zijn opgeschorst tot na het zomerseizoen.
Sint-Niklaas. 8 Jan. las René de Clercq eigen werk voor.
4 Maart hield de heer R. de Cneudt een lezing uit zijn verzen.
Beide voordrachten mochten zich in een grooten bijval verheugen.
Het was een geestdriftige bewondering, die het overtalrijke publiek Stijn Streuvels bewees, welke 28 Maart kwam lezen.
Buiten deze voordrachten werden verscheidene intieme vergaderingen gehouden, waar de band onder de leden nauwer werd aangehaald en het stamgevoel werd aangewakkerd.