Hollandsche herinneringen te Archangel.
Ds. H. Bakels schrijft in Eigen Haard over Holland's roem te Archangel en brieft eenige mededeelingen over van den Nederlander Stoffel, die aldaar een stoomzagerij bestuurt:
In het Ethnografisch Museum aldaar is een groote kaart van die plaats met huizen en kerken langs de Dwina, vol Hollandsche namen. Nog bestaat het lidmatenboek van de oude Hollandsche kerkgemeente (in pl. m. 1800 overgegaan in eene Duitsche), waarin tal van Hollandsche geslachtsnamen voorkomen. Natuurlijk werd dit boek aangelegd door een schipper of koopman. En die nam in oud-Hollandsche zuinigheid een halfvol geschreven koopmansboek, zoodat daar achter in dat kerkeboek allerlei posten van uitgezonden koopmansgoederen staan.
De Russische winkeliers zetten te Archangel het bijschrift ‘Hollandsch’ voor iets dat ze willen aanprijzen. Bijv.: Hollandsch linnen, Hollandsche sigaren, ja zelfs Hollandsche... steenkool.
In de St. Michaelskerk, een van de oudste godshuizen der stad bevindt zich een reusachtig lomp houten kruis, gemaakt door Czaar Peter, die in Holland (Zaandam) het scheepmaken leerde. Het opschrift luidt: ‘Dat kruus maken Piter Ao Christ 1684.’