Voetbalwedstrijd Holland-België.
Wij hebben dezen belangrijken wedstrijd, gehouden op 2 April 1911, aangekondigd en willen er ook wat over napraten, niet om over de zege der Hollanders mee te juichen, ook niet om verslag van den voor het gastvrije Dordrecht zoo merkwaardigen dag te geven. Neerlandia is geen sportblad en andere bladen wijden aan het voetbalspel aandacht te over.
Alleen willen wij wijzen op het nut der verbroedering, die een dergelijke vreedzame kamp, waarbij het gaat om behendigheid, kracht en volhardingsvermogen, met zich brengt.
Omdat er bij vorige gelegenheden geklaagd moest worden over de al te snelle voorkeur aan het Fransch, zoodra men maar een voetballer bezuiden den Moerdijk had te begroeten, hebben wij dien dag ons oor te luisteren gelegd, te meer waar op het voetbalveld naast de duizenden Nederlanders ook ettelijke Belgen en Engelschen aanwezig waren. Voorzoover wij hebben kunnen vaststellen is het Nederlandsch geëerbiedigd en hebben de Hollandsche Commissieleden aan onze taal vastgehouden, ook waar ze door de Belgen in het Fransch werden aangesproken, met het gevolg dat dezen na enkele zinnen in het Vlaamsch antwoordden. Ook bij de maaltijden werd, althans van Hollandsche zijde, de eigen taal gebezigd.
De wedstrijd Holland-België zal nog een zeer nuttig gevolg hebben. Om den stroom van vreemdelingen, die ook uit het Zuiden in de oude Merwestad werden verwacht, te leiden, had men aan den Moerdijk een tijdelijk veer ingesteld voor voetgangers, fietsers, rijtuigen en auto's. De proef is geslaagd en zeer vermoedelijk zal het veer met steun der gemeente Dordrecht blijven bestaan.
De waarde van dezen verbindingsweg tusschen Noord en Zuid is niet gering te schatten. Het verkeer tusschen Holland en Vlaanderen kan niet genoeg worden in de hand gewerkt, het is een blijvend stambelang.