Jersey-stichting door de Hollanders.
Te Jersey City, gelegen tegenover Nieuw-York, aan den anderen oever der Hudson-rivier is in de derde week van October de stichting herdacht, nu 250 jaren geleden, toen Nederlanders het oude Bergen grondvestten.
De berichtgever van de N.R. Ct. over dit feest schrijvende, zegt:
Bergen's oude kerk bloeit nog heden ten dage, d.w.z. de toenmaals terzelfder plaatse in een zooveel bescheidener tempel dan tegenwoordig gevestigde Nederduitsch Hervormde Kerkgemeente, welke nu in de eerste plaats geleid wordt door Dr. Cornelius Brett, een predikant van Nederlandsche afstamming. Voor het eerst sedert een eeuw weerklonken er echter ditmaal wederom Nederlandsche zangen in deze kerk en - wat zelfs meer zegt - de Zondagviering van het feest werd bovenal gekenmerkt doordat aldaar, onder leiding van Ds. Nic. Boer, van Passaic, de kerkdienst in het Nederlandsch werd gehouden.
De voormalige schans, waarin Bergen's bevolking heil zocht tegen de aanvallen van Indianen, het tegenwoordige Bergen Square, heeft als hoofdfeestterrein de eereplaats ingenomen gedurende de afgeloopen feestweek.
Duizenden Nieuw-Yorkers kwamen voor het feest over langs het Pavonia-veer, dat zijn naam dankt aan het aldaar weleer gelegen landgoed van Pieter Pauw, een neef van den vermaarden raadpensionaris en een der aanzienlijkste kolonisten van Nieuw Nederland.
De duurzame herinnering aan deze feestviering zal bestaan in een bronzen standbeeld van Peter Stuyvesant, den laatsten gouverneur van Nieuw-Nederland, waartoe ook het tegenwoordige New Jersey behoorde. Stuyvesant zal daarbij worden voorgesteld overreikende den vrijbrief tot stichting als zoodanig van het dorp Bergen onder burgemeester Van den Berg.
De toepasselijke tentoonstelling, welke in Bergen's openbare bibliotheek te dezer gelegenheid werd geopend, spreekt in menig opzicht van hetgeen de kloeke Nieuw-Nederlanders vóór 250 jaren hier in een uitgestrekte wildernis durfden ondernemen.