Een Afrikaansch blad merkt op - dit tusschen haakjes - dat het Engelsche Gilde van Loyale Vrouwen wel Afrikaansche vrouwen toelaat, maar uitsluitend het Engelsch erkent. Alleen de Afrikaanders moeten steeds en willen dikwijls inschikken.
De voorzitster was tegen het voorstel. Als de Afrikaansche vrouw niet aan haar taal vasthield, dan was de zaak heelemaal verloren. De eere-voorzitster, echtgenoote van een verzoenend en knap politicus, stelde voor, het hoofdbestuur op te dragen een nieuw taalartikel te ontwerpen, dat ter overweging aan de takken toe te zenden en op de volgende algemeene vergadering in behandeling te nemen.
Maar de vergadering besloot
Gezelskamer der Zuid-Arikaansche Studenten-Vereeniging te Amsterdam.
met overgroote meerderheid de statuten op dit punt niet te wijzigen.
Johannesburg had nog een voorstel. In de statuten staat, dat de vereeniging een politiek lichaam is, maar in werkelijkheid doet ze niet aan de politiek. Waarom de politieke kleur dan ook niet uit de statuten verwijderd? Velen lieten er zich door afschrikken.
Maar de vergadering besloot anders. Niet alleen handhaafde zij het politieke artikel, maar zij besloot openlijk de zijde van de nation partij, d.i. de Afrikaander partij te kiezen.
Een derde besluit verdient aangeteekend te worden, n.l. om de regeering te verzoeken, in alle klassen van de lagere school het Hollandsch op gelijken voet met het Engelsch te brengen. Dat is dus weer een stormloop op de wet van Smuts.
Leeskamer der Zuid-Afrikaansche Studenten-Vereeniging te Amsterdam.
Nogmaals, als de Z.A. Vrouwen Federatie een rechte vertegenwoordiging is van de Transvaalsche vrouwen, dan is er voor het Hollandsch een macht aan het werk.
Wat nog even vermeld mag worden: Gen. Botha zou voor de afgevaardigden ter vergadering gesproken hebben, maar was verhinderd. In zijn plaats deed het de heer Knobel, con.-gen. der Nederlanden.