Uit de Afdeelingsverslagen over 1909.
Batavia. Behalve van den Juliana-avond, reeds in het verslag van de Groep in herinnering gebracht, wordt melding gemaakt van een lezing van den heer Van Emmerik over het Volkslied. Andere voordrachten konden niet gehouden worden als gevolg van den ongunstigen gezondheidstoestand.
Door de onderwijzers W. Karssen en A.J.H. Scherp werden leergangen in de Nederlandsche taal voor volwassen Inlanders opgericht, die zich in een groote belangstelling verheugen.
De hervorming van de Volksleesgezelschappen heeft aan het doel beantwoord. Op 1 Januari 1909 bedroeg het aantal lezers 164 en op 31 December van dat jaar 187.
Ten einde de belangstelling van de Vereeniging in lichaamsontwikkeling te toonen, zal een schild worden uitgeloofd om te dienen als wisselprijs voor voetbalwedstrijden.
Het ledental klom van 248 op 255.
Semarang. Deze Afdeeling maakte zich zeer verdienstelijk door haar Heije-herdenking waarop het woord werd gevoerd door den heer Z. Stokvis, terwijl verschillende liederen van den volksdichter werden gezongen.
Ten einde de schilders Weyermans en Adolfs te Semarang, meer bekend te maken werd voor rekening van de Afdeeling een tentoonstelling van hun werken gehouden. Deze tentoonstelling, welke georganiseerd was door mevrouw E. Schaap - Prins en den heer E. Stark, had voor den heer Weyermans een zoodanig goed financieel succes, dat hij zijn zeer uitgesproken talent door lessen verder zal kunnen ontwikkelen.
Verder wordt melding gemaakt van een gezellige bijeenkomst, waarop Dr. Gombault een voordracht hield over eenige vraagpunten betreffende de Vereenvoudigde Spelling, terwijl de heeren Benjamins, Stok vis en Ezerman eenige oud-Hollandsche boerenwijsjes en contra-dansen, alsmede oude en nieuwe Nederlandsche liederen ten gehoore brachten.
Het aantal leden steeg van 97 tot 118.
Buitenzorg. Het leesgezelschap voor minder gegoeden ‘De Goedkoope Leeskring’ moest als gevolg van gebrek aan belangstelling worden ontbonden. Zoodra zich echter weder 40 lezers aanmelden, wordt opnieuw begonnen met het verstrekken van goedkoope lectuur.
Begonnen werd met het bijeenbrengen van een verzameling lantaarnplaatjes voor propaganda-lezingen.
Aan de ‘Buitenzorgsche leergangen’ werd gedurende de eerste 9 maanden f 25. - bijgedragen, welk bedrag om verschillende redenen werd teruggebracht tot f 15. - 's maands.
Met ingang van 1 October is de Afdeeling gaan bijdragen aan het ‘Buitenzorgsch Studiefonds’, een stichting waartoe het initiatief is genomen op een der bestuursvergaderingen. Dit fonds heeft ten doel geldelijken steun te verleenen aan oud-leerlingen van de Buitenzorgsche lagere scholen (zonder onderscheid van landaard) ten einde hen desgewenscht in staat te stellen, de lessen te volgen aan inrichtingen van meer uitgebreid lager of middelbaar onderwijs in Nederlandsch-Indië. Het Studiefonds is onafhankelijk van de Afdeeling, wel hebben 3 harer bestuursleden zitting in het Fondsbestuur en steunt de Afdeeling het Fonds ook geldelijk.
Het aantal leden werd met 7 vermeerderd, zoodat het aan het einde van het verslagjaar bedroeg 59.
Ter vervanging van den heer Raedt van Oldenbarnevelt, die tot Resident van Ambon is benoemd, is de heer H. Beeuwkes, controleur bij het Binnenlandsch Bestuur, opgetreden als vertegenwoordiger te Fort de Kock.
* * *
Het bestuur van de Afdeeling Buitenzorg is na eenige wijzigingen thans samengesteld als volgt:
Ch. J.I.M. Welter, voorzitter; Mr. A.B. Cohen Stuart (oud-bestuurslid van Groep Nederland), secretaris en waarn. penningmeester; mej. L. Ch. Slot, Dr. E.C.J. Mohr, leden.