het Vlaamsche volk meer welstand te schenken en dat in het eind heel de zaak vooral een kwestie van brood is.
De gloedvolle rede van den sympathieken spreker bekwam een buitengewonen bijval.
De dames Am. en Al. de Lattre, L. Haven en P. Quintijn zorgden voor het muzikale gedeelte, de dames M. van de Maele, P. van Herreweghe en de heer J. van de Maele voor den zang, terwijl juffrouw A. Haven en de heer J. Arijs zich met de declamatie belastten. Allen viel een welverdiende bijval ten deel.
Het dameskoor voerde eenige koren uit en tot slot werd ‘Groeninghe’ gezongen.
Antwerpen. Juli is de maand van de Guldensporenfeesten en daarom zijn de werkzaamheden van den Tak in dit anders stille seizoen grootendeels daaraan gewijd. De Afd. Liederavonden vervult daarbij een belangrijke rol. Ze opende de feesten op Zaterdag 9 Juli, na het militair concert op de Groenplaats en zij sloot ze op Maandag 11 Juli, ter gelegenheid van de groote volksmeeting op de Beurs. Weer kon met voldoening worden vastgesteld dat in den indrukwekkenden optocht op dien dag de drie groote staatspartijen vertegenwoordigd waren en dat de uitwerking van den stoet op vriend en vijand zeer groot geweest is. Zondag 10 Juli werd, evenals verleden jaar, een concert in de Vlaamsche Opera ingericht; Mr. E. Wildiers sprakerde feestrede uit, terwijl in de vergadering op de Beurs het volk werd toegesproken door Mr. C. Stoffels, Mr. F. Heuvelmans en door Pol de Mont, die door de toehoorders gevraagd werd. Het hoofdthema van de verschillende redevoeringen was de Vlaamsche Hoogeschool en een dagorde werd ook in dien zin aangenomen.
De Liederavonden gaven nog een openbare uitvoering op 24 Juli, verleenden weer hun medewerking aan den officieelen liederprijskamp op 21 Juli en namen deel aan den grooten liederavond te Brussel op 31 Juli.
Door de Afdeeling ‘Hooger Onderwijs voor het Volk’ werd een bezoek gebracht aan de weeshuizen der stad.
Gent. De viering van de Guldensporenzege, waartoe de Gentsche Tak A.N.V. samen met de Gentsche Afd. Nationaal Vlaamsch Verbond het initiatief genomen had, was grootsch. 115 maatschappijen, met wapperende vlaggen begaven zich, na een optocht door de stad naar het St. Baafsplein, waar gloedvolle redenaars, J. Hoste Jr., Adv. Marck, Pater Rutten, Frans van den Weghe aan twee tegenovergestelde uiteinden de beteekenis van die zegepraal uiteenzetten.
Duizenden zangers zongen de vaderlandsche Vlaamsche zangen. De heer Roeckhoudt droeg met stentorstem gelegenheidsverzen van Richard de Cneudt voor. Kort: een onvergetelijk grootsche betooging.
Mechelen. Ten tweeden male werden de Guldensporenfeesten hier gevierd en weer kon worden vastgesteld hoe op dien dag alle politiek gebannen werd en de vlaggen van alle partijgezinden den stoet, waaraan 70 maatschappijen deelnamen, opluisterden. Tal van gelegenheidsopschriften werden in den stoet gedragen, waaronder vooral te vermelden valt:
‘Wij eischen een Vlaamsche Hoogeschool’.
Dr. A. Borms hield een gloedvolle gelegenheidsrede, die een geestdriftigen bijval verwierf.
Daarna voerden een 200 tal schoolkinderen, gesteund door de zangers der Liederavonden en door vele leden van andere Vlaamschgezinde maatschappijen de aangeleerde liederen uit. Het lied: ‘Groeninghe’ moest zelfs herhaald worden.
Ook op het gebied van het Vreemdelingenverkeer werd flink gewerkt. Schoone aanplakbrieven worden te allen kant gestuurd om den prijskamp van beiaardiers bekend te maken, welke 21 en 22 Augustus plaats heeft. Daar zullen de beste Belgische beiaardiers wedijveren.
De Afd. Liederavonden bleef evenmin werkeloos. 7 Aug. trad zij voor het eerst in het openbaar op.