Barbarismen.
Aan de lezers van Neerlandia.
L.S.!
Wie mijner medeleden kan mij de onderstaande vraag beantwoorden:
Bestaat in het Nederlandsch een afzonderlijke lijst van Germanismen of een lijst van Barbarismen, waarin deze naar hun afkomst zijn aangegeven?
Mij werd die vraag onlangs op een onzer vergaderingen gesteld, maar ik kon ze niet beantwoorden; ook nu nog moet ik 't antwoord er op schuldig blijven, hoewel ik enkelen der zaken kundigen inlichtingen vroeg. Wel deelde men mij mee, dat 't Hoogduitsch een werkje kent, waarin Barbarismen alphabetisch zijn gerangschikt.
Mogelijk zijn meer leden van onzen stam nieuwsgierig naar zulk een boekske.
Met dank voor de te nemen moeite
Uw dw.,
Dr. M.A. VAN WEEL,
Bestuurslid Afd. 's Gr. en O.
Om te beginnen van onzentwege het volgende:
Zeer merkwaardig maar natuurlijk in menige verklaring onjuist, in L. Meyers Woordenschat, Verdeelt in 1 Bastaardt-Woorden, 2 Kunst woorden, 3 Verouderde Woorden. 't Amsteldam, bij Jan Boom, op de Cingel, bij den Jan-Roon-Poorts-Toorn. De achtste druk is van 1720. Vóór hem hebben Jr. Jan van der Werve (Schat der Duitsche Taale), J. van Hofman (Nederlandsche Woordenschat), Mr. Pieter de Lacourt, Mr. Simon van Leeuwen en anderen gepoogd alle uitheemsche woorden te verzamelen, ‘hunne betekenissen in Duitsch daar aan knoopende, op dat de Bastaarde uit, en de Echte in het gebruik mogten gevoert worden.’
Verder zijn bekend W. de Vreese, De Gallicismen in het Zuid-Nederlandsch. Proeve van Taal-Zuivering 1899; Brockaert. Bastaard-Woordenboek. Gent. 1895; H. Meert. Onkruid onder de Tarwe. Proeve van Taalzuivering. 1e Afl.
Voor de afleiding kan in de meeste gevallen van dienst zijn o.a. Heyse's Fremdwörterbuch, neu bearbeitet von Dr. Lyon 18e dr. 1903. Ook Wemme, Das Lat. Sprachmaterial im Wörterschatz der deutschen, französischen und englischen sprache.
Red.